artikel

Afsluitdijk wordt energiedijk

infra

Afsluitdijk wordt energiedijk
Afsluitdijk © Rijkswaterstaat - foto: Joop van Houdt

De ambitie is om de Afsluitdijk te transformeren tot een energiedijk. De pilot voor de wereldprimeur om energie op te wekken via zoet en zout water gaat vanaf half januari draaien en de proeftuin voor getijdenstroom in Den Oever loopt al. De dijk kan een ‘showcase’ worden voor waterbouwers die werk willen maken van het concept energieopwekkende dijk, zet projectmanager Jan Doornbos van De Nieuwe Afsluitdijk uiteen.

Deze week verscheen het voorlopig Masterplan waarin is vastgelegd dat de Afsluitdijk een waterkering met een snelweg combineert, maar ook duurzame energiedijk, toeristische trekpleister en waterbouwkundig icoon is.

Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter hebben in opdracht van Rijkswaterstaat het Voorlopig Masterplan Beeldkwaliteit voor de Afsluitdijk opgesteld, dat nu is vastgesteld door de bestuurlijke stuurgroep Afsluitdijk.

Reageer op dit artikel