artikel

Twee Nederlandse primeurs in Wilhelminakanaal

infra

Twee Nederlandse primeurs in Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal in Tilburg krijgt twee Nederlandse primeurs: composiet sluisdeuren en een vijzelgemaal wat dienst doet als waterkrachtgenerator. Deuren en turbine komen in Sluis III van het te verbreden Wilhelminakanaal.

De nieuwe sluis vervangt twee kleinere sluizen. De bijpassende deuren geven aan wat Rijkswaterstaat voor ogen staat, zegt woordvoerder Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat Zuid Nederland. “Minder staal en hout en meer composiet.” FiberCore Europe uit Rotterdam begint in het derde kwartaal van 2014 met de productie van de sluisdeuren.

De vijzelturbine bij de nieuwe sluis III is volgens Rijkswaterstaat het eerste vijzelgemaal in Nederland dat als turbine wordt ingezet. Verval van het water wekt elektriciteit op. De energie gaat vooral op aan de sluis. Met het restant worden tot 250 huishoudens in de Tilburgse wijk Reeshof bediend. De sluisdeuren zijn een initiatief van de provincie Noord-Brabant, bouwcombinatie Heijmans-Boskalis en Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel