artikel

Adriaan van Erk lijft Slavenburg in

infra

De Adriaan van Erk Groep neemt het failliete Slavenburg over. In totaal gaat voor “afgerond 20 miljoen euro omzet” aan projecten naar de bouwer uit Bergambacht, zegt commissaris Adriaan van Erk.

Vijftien tot twintig werknemers overgenomen

Slavenburg gaat in afgeslankte vorm verder vanuit het kantoor van Adriaan van Erk in Bergambacht. Naar verwachting kunnen tussen de vijftien en twintig werknemers hun baan behouden. Volgens Van Erk worden, naast een aantal nog op te starten werken, onder meer lopende projecten in Rotterdam en Noord-Brabant overgenomen. Het bouwconcern is volgens de commissaris een “mooie aanvulling” op de utiliteitsbouw-activiteiten van de Adriaan van Erk Groep. Wat zijn bedrijf voor Slavenburg betaald heeft, wil Van Erk niet kwijt.

Slavenburg, dat in 1906 werd opgericht, boekte in 2012 een netto-omzet van 52,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 1,1 miljoen euro. Voor de crisis, in 2007, was het concern nog goed voor een omzet van ruim 106 miljoen euro. Twee weken geleden vroeg de bouwer uit Capelle aan den IJssel surseance van betaling aan. Volgens curator Paul Peters van AKD was er sprake van een liquiditeitsprobleem. Vlak na de bekendmaking van de uitstel van betaling, maakte grootaandeelhouder Silvester Slavenburg een einde aan zijn leven.

Blaakhaven

Anonieme bronnen stelden onlangs tegenover deze krant dat de bouwer in de problemen is gekomen door het project Blaakhaven in Rotterdam. Slavenburg zou door de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) in het ongelijk gesteld zijn in een zaak tegen ontwikkelaar Maasstede. De problemen rond Blaakhaven, een pand tegenover het Rotterdamse station Blaak waar onder meer een hotel, horeca en kantoren worden ondergebracht, zouden volgens de curator “mede tot de surseance geleid kunnen hebben”. “Het heeft er wel mee te maken, maar het is waarschijnlijk niet de enige oorzaak”, stelde hij eerder in Cobouw.

Het probleemproject wordt “zeker niet” overgenomen door Adriaan van Erk, liet curator Peters vrijdag weten. “De opdrachtgever heeft het project teruggenomen, al voordat ik kwam.” Verder wil hij niets over de zaak kwijt. Bij Van Erk is het project in Rotterdam onbekend. “Hij staat niet op de lijst.”

Tot de Adriaan van Erk Groep behoren een ontwikkelaar, twee bouwbedrijven en een timmerfabriek. Het bouwconcern werd eind vorig jaar uitgebreid met de BTE Groep.

Vijftien tot twintig werknemers overgenomen

Impressie van de composiet sluisdeuren.

Reageer op dit artikel