artikel

Stay foolish

infra Premium

Stay foolish

Het Nationaal Wegencongres ging dit jaar over innovatie en samenwerking. Al luisterend naar het cordon aan ervaring op het podium viel me op hoe vaak dezelfde woorden gebruikt werden en hoe vaak ik deze al elders ben tegengekomen.

Ik heb ze geturfd en proberen samen te vatten: “Als we open (5x geturfd), met vertrouwen (9x) en met lef (10x) samenwerken, komen we vanzelf aan de broodnodige grote innovaties. Het systeem moet veranderd! (6x)”

Hoe waar en inspirerend ook, waarom worden deze uitspraken toch steeds herhaald, jaar na jaar? Waarom is de volgende stap nog niet daar? Iedereen zegt graag te willen, maar lef, vertrouwen, openheid en systeem-veranderende resultaten zijn nog ver weg. Wat blijkt? We geven wel gas, maar de rem staat er vol op. De meest geturfde remmen waren ‘Gunnen op laagste prijs’, ‘Restrictieve standaarden en aanbestedingsregels’, ‘Bureaucratie bij subsidies’ en de welbekende ‘Afrekencultuur’.

Als mogelijke oplossing gaat de EU nieuwe aanbestedingsregels voorschrijven. De Nederlandse overheid vernieuwt subsidieregels. In de polder wordt een niet afdwingbaar gematigd akkoord getekend. Ik noem dat oude wijn in nieuwe zakken. Hier schieten mij dan de woorden van Einstein te binnen: “We kunnen het probleem niet oplossen met dezelfde denkwijze die het probleem gecreëerd heeft.” Het begrip ‘stay foolish’ lijkt in onze sector niet welkom bij controllers en inkopers, ambitie wordt uit verantwoordingsdrift in de kiem gesmoord.

Tijdens de Jong Besturendag van jongNLingenieurs afgelopen week kwam deze gedeelde gedachte sterk naar voren. We zijn als jonge professionals bezorgd dat deze verantwoordingsdrift niet alleen innovatie sterk bemoeilijkt, maar ook de toekomst van onze sector kan bedreigen. Talent en geld stroomt naar de sectoren die open staan voor echte innovatie, waardoor wij de concurrentieslag kunnen verliezen.

Volgend jaar ga ik weer naar het Wegencongres. Waar ik dan dwaas vanuit ga, is dat ik niet weer dezelfde woorden zal turven, maar dat sprekers voorbeelden kunnen noemen van moedige innovaties die voortkomen uit een open samenwerking. Ik hoop daar mensen te ontmoeten die af en toe dwaas willen zijn. Want in die branche komen de huidige en toekomstige jonge techneuten graag werken.

Maarten Wessels, bestuurslid jongNLingenieurs

Reageer op dit artikel