artikel

Straatverlichting regelbaar via app op telefoon

infra

Straatverlichting regelbaar via app op telefoon

De sterkte van de straatverlichting regelen via een app op je smartphone. De gemeente Stadskanaal biedt die mogelijkheid aan weggebruikers met ingang van 30 september.

Vijf jaar geleden sloeg Stadskanaal de weg al in naar verlichting op basis van dynamisch telemanagement. Dit houdt in dat met behulp van slimme ict-oplossingen de straat alleen goed wordt verlicht op de momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld als zich verkeer aandient. Zodra het kan, zorgt het systeem ervoor dat de lampen worden gedimd.

Op deze manier probeert de gemeente een goede balans te bereiken in een aanzienlijke energiebesparing zonder afbreuk te doen aan de veiligheid op straat. Het aansturen van de led-straatverlichting door middel van een app op de mobiele telefoon is een doorontwikkeling van een systeem met een drukknop aan het begin van de straat. Hierbij kunnen fietsers en wandelaars de gedimde straatverlichting (20 procent licht bij duisternis) laten opgloeien naar 80 procent licht.

Lees morgen meer over het regelen van straatverlichting met een smartphone

Reageer op dit artikel