artikel

Lichtgevende planten langs snelweg

infra

Lichtgevende planten langs snelweg

De lichtgevende effecten van kwallen en vuurvliegjes via genetische technieken inplanten bij bomen en planten, zodat ze ‘s nachts kunnen bijdragen aan de verlichting van wegen en de openbare ruimte.

Dat is één van de rigoureuze ideeën die Daan Roosegaarde wil doorontwikkelen nu hij de prestigieuze Index-award heeft ontvangen met zijn concept van de Smart Highway. Aan de Deense designprijs is een bedrage van 100.000 euro verbonden, die hij deels aan dat onderzoek wil besteden. Hij gaat ook de dynamische fluorescerende glow-in-the-dark-verven doorontwikkelen die cruciaal zijn in het slimme snelwegconcept. Als er nog geld overblijft, komt er ook een bescheiden pilot in Johannesburg of Mumbai.

Andere ideeën die in het Deense Helsingborg door de internationale jury werden bekroond, waren een 25 dollar kostende computer en een nieuw soort verpakkingspapier waardoor bederfelijke producten vier keer langer vers blijven.

Reageer op dit artikel