artikel

Groener gras

infra Premium

Groener gras

Ook op vakantie kijk ik naar bouwprojecten. Is het gras groener bij de buren?

Deze zomer heb ik weer veel kilometers op buitenlandse wegen doorgebracht. Dit jaar in Duitsland en Tsjechië, maar ook in België rijd ik regelmatig. Het valt me op hoeveel er aan de weg wordt gewerkt. Of preciezer: hoeveel rijstroken afgezet zijn wegens werkzaamheden. Vele kilometers zijn afgezet. En na 3 kilometer langzaam langs zo’n afzetting rijden, zie je een machine. Met een beetje geluk staan daar twee mannetjes bij die wat doen. Maar in het weekend vaak ook niet: dan staat de machine stil. Twintig kilometer later is er weer een afzetting, met hetzelfde resultaat. Nou vooruit, dit keer wel drie machines en zeven mannetjes! Werkzaamheden duren dus ook erg lang.

In België kun je na drie maanden terugkomen, en dan blijkt dat ze nog met hetzelfde stuk weg bezig zijn. En nog steeds staan er files en moet er langzaam worden gereden. In Nederland is dat toch anders. Ik verbaas me vaak over de snelheid van werken bij grote wegwerkzaamheden. Toen de A12 tussen Gouda en Woerden van drie naar vier stroken ging, kon ik het aantal machines niet tellen terwijl ik er langs reed. Laat staan het aantal mannetjes! Er was een heel leger aan het werk. Zo anders dan in Duitsland en België.

Waar komt dat verschil vandaan? Ik denk dat het start met de manier waarop Rijkswaterstaat de werkzaamheden tegenwoordig aanbesteedt. Doorstroming van het verkeer is een belangrijk criterium. De Nederlandse bouwbedrijven zijn daar hard over gaan nadenken: hoe doen we het zo snel en slim mogelijk? Samenwerking tussen de verschillende disciplines (al dan niet binnen hetzelfde concern) is daarbij cruciaal. En samenwerking met de opdrachtgever. Zo hebben de Nederlandse bouwers een nieuwe manier van werken ontwikkeld, die leidt tot een snelle en goede uitvoering van wegenprojecten. Ons gras is groener dan dat van de buren! Nu nog zorgen dat onze bouwers dit ook in het buitenland kunnen uitvoeren. Misschien moet Rijkswaterstaat zijn Belgische en Duitse collega’s eens uitnodigen om kennis te delen?

Jacqueline Schlangen Vernieuwing Bouw, netwerk van vernieuwers

Reageer op dit artikel