artikel

Fouten maken ontwerp toparchitect peperduur

infra Premium

Fouten maken ontwerp toparchitect peperduur

De kop van deze column besloeg een volle pagina in het Algemeen Dagblad van 28 augustus.

Santiago Calatrava heeft veertien jaar geleden, in de tijd van de zeepbel, drie bruggen ontworpen over de Hoofdvaart in Hoofddorp. Ze kostten met alle variaties en wijzigingen 28,8 miljoen euro. Het zijn bruggen over een vaart van nauwelijks 10 meter breedte, waarbij de overspanning flink werd opgerekt om het nog doelmatig te laten lijken. Maar het zijn Calatrava-bruggen.

Kunstwerken in de dubbele betekenis van het woord: artistiek en civieltechnisch. Nu zijn ook in de gemeente Haarlemmermeer kennelijk de magere jaren aangebroken. B en W heeft een vergeefse poging gedaan om de hoofdaannemer aansprakelijk te stellen voor de jaarlijks terugkerende, kennelijk nogal hoge onderhoudskosten via de Raad voor Arbitrage. Gezien een veroordeling van Calatrava in Spanje vanwege bouwfouten gingen in de gemeenteraad stemmen op de architect aan te klagen. Men schat de totale kosten van het project inclusief onderhoud inmiddels op zo’n 50 miljoen euro, reden genoeg voor een klacht van 20 miljoen. Dat was de mening van raadslid Henk Kuiper.

‘s Avonds nog even aandacht ervoor in Hart van Nederland. In de respons als deskundige heb ik geantwoord dat zo’n actie helemaal geen succes zal kennen. Nederlandse bouwprojecten zijn complex, kennen vele spelers die allen hun taak, hun verantwoordelijkheid en ook hun aansprakelijkheid kennen. In het algemeen wordt het proces goed vastgelegd. In het geval van de drie bruggen is men zeker niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn wellicht wel 10.000 mails verzonden tussen partijen, waarin het gehele proces vastligt.

Elk bouwproces, ook eenmalig als de Calatrava- bruggen, kent andere spelers, maar de discipline in de bouw staat er borg voor dat kwaliteit wordt geleverd. Om dan nauwelijks tien jaar na oplevering te roepen dat de architect voor de rechter moet worden gesleept, lijkt een beetje onbedacht en emotioneel. 20 miljoen voor onderhoud van bruggen die goed functioneren, lijkt me volledig uit de lucht gegrepen. Die vraag kon ook door het raadslid niet beantwoord worden.

Mick Eekhout, Hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel