artikel

Nieuwe detector houdt graafschade in de hand

infra

Nul gevallen van graafschade heeft leidinglegger Van Voskuilen Woudenberg in het afgelopen jaar geboekt in zijn werk voor netbeheerder Liander. Dat komt door een verbeterde detector die duidelijk aangeeft waar kabels en buizen in de grond liggen.

Van Vo skuilen is een ‘preferente aannemer’ van Liander. Het bedrijf beproefde ruim drie jaar geleden de eerste variant van de detector. “Die deed het goed”, zegt projectmanager Denny Harmsen van Liander, “maar bezorgde de gebruiker soms hoofdbrekens omdat het systeem niet altijd duidelijk het verschil aangaf tussen een kabel, een boomstronk of een steen.” Nieuwe software geeft dat verschil wel duidelijk aan. Van Voskuilen zet het systeem ook in om leidingentracé’s te volgen.

GT Frontline uit Harfsen ontwikkelde de nieuwe variant onder de noemer Infraradar. Vier knoppen en twee schermen leren de gebruiker wat er in de bodem zit. Het ene scherm geeft de kaarten weer die het Kadaster of Klic van de locatie heeft. Het andere toont de meetresultaten. “De software filtert uit het laatste zoveel mogelijk de signalen die niets met leidingen van doen hebben”, zegt Harmsen. “Anders dan traditionele kabelzoekers detecteert het systeem ook kunststof gasleidingen, glasvezels en een enkele verdwaalde telecomkabel die niet bij Klic is aangemeld.”

GIS-databank

De Infraradar meet ook hoe diep een kabel of een leiding in de grond ligt. Harmsen: “Dat hoort zeventig centimeter te zijn maar soms gaat een aannemer niet verder dan een halve meter omdat hij zo twintig centimeter graven uitspaart.”

Alliander meldt dat het gegevens die de Infraradar verzamelt doorgeeft aan het Geografisch Informatie Systeem oftewel de GIS-databank. Met deze gegevens komt er volgens de netbeheerder meer zicht op de inrichting van de bodem en daalt de kans op graafschade. Er zijn andere fabrikanten die vergelijkbare systemen maken, maar Harmsen noemt deze te duur voor dit specifieke werk. “Die kosten 2,5 tot drie keer zoveel. De marge op dit soort werk is ruim 2 procent; de aannemer moet dan heel wat kilometers leiding leggen.” Collega netbeheerder Enexis heeft er inmiddels ook al interesse voor getoond, net als ProRail en Reggefiber.

Dick van der Roest van GT Frontline ontwikkelde de Infraradar met Radar Systems uit Riga in Letland. Anders dan vergelijkbare systemen genereert dat van hem in zijn woorden zo’n fijn signaal dat ook kleine objecten goed zichtbaar worden. “Gebruikers van andere systemen moeten wel wat ervaring hebben om het toestel te kunnen bedienen en de signalen te kunnen interpreteren. Bij ons is het eigenlijk gewoon een kwestie van ga an; het gebruik wijst zichzelf.”

Reageer op dit artikel