artikel

‘IJsmeter’ detecteert veiligheid op de weg

infra

VTT Technical Research Centre, de Finse variant van TNO, heeft een automatisch systeem ontwikkeld dat ijs op wegen detecteert. De ‘ijsmeter’ is vooral bedoeld voor het zware vrachtvervoer. Het nog naamloze systeem neemt door een paar kilometer te rijden de bijzonderheden van een wegdek op. Veranderingen in de rotatiesnelheid van de aandrijfas en in de […]

VTT Technical Research Centre, de Finse variant van TNO, heeft een automatisch systeem ontwikkeld dat ijs op wegen detecteert. De ‘ijsmeter’ is vooral bedoeld voor het zware vrachtvervoer. Het nog naamloze systeem neemt door een paar kilometer te rijden de bijzonderheden van een wegdek op. Veranderingen in de rotatiesnelheid van de aandrijfas en in de rotatie van de wielen geeft uitsluitsel over de mate van contact die de wielen met het wegdek hebben. Nog voor de bestuurder daadwerkelijk last krijgt van ijsvorming heeft het systeem er al voor gewaarschuwd. De ‘ijsmetingen’ worden via een databus draadloos doorgestuurd naar een centraal systeem. Dat verzamelt de meldingen van een groter aantal voertuigen. Uit die waarden stelt het centrale systeem een ‘ijskaart’ samen die aangeeft waar het gevaarlijk wordt.

Reageer op dit artikel