artikel

Combimeting beoordeelt wegdek

infra

Een combinatie van een grondradar en een gammaspectrometer geeft een goed beeld van de toestand waarin een weg verkeert. Drie bedrijven hebben er onder de noemer Weginzicht met succes een proef mee uitgevoerd in Apeldoorn.

Meetwaarden van grondradar en gammaspectrometer samen bieden alternatief voor boorkern

De inspectiemethode van Weginzicht is een non-destructief alternatief voor het boren van een reeks kernen uit het wegdek, zegt Wilco Bouwmeester van het bureau WBCiviel; één van de partijen in Weginzicht. “Boorkernen maken er wel deel van uit maar worden alleen genomen op plekken waarvan de contactloze metingen doen vermoeden dat er iets aan de hand zou kunnen zijn.”

Grondradar wordt buiten Nederland al langer gebruikt om wegdekken mee door te meten, zegt Bouwmeester. “De gammaspectrometer is in het verleden incidenteel ingezet om wegen in beeld te brengen. De combinatie van de twee methoden is uniek voor Nederland.”

Kristallen bol

De gammaspectrometer bestaat grof gezegd uit een kristallen bol die gammastraling opvangt. De straling komt vrij uit onder meer de steenfractie in asfalt. “De getallen zeggen iets over onder meer de dikte van d e laag, de samenstelling en de homogeniteit van de materialen”, zegt Bouwmeester. De metingen worden rijdend uitgevoerd. De auto waarin de apparatuur staat opgesteld rijdt met het verkeer mee. De opdrachtgever krijgt het resultaat aangeboden in de vorm van CAD-tekeningen.

Weginzicht is een activiteit van WBCiviel. Bouwmeester werkt erin samen met ingenieursbureau Civieltechnisch adviesbureau Stad­Land-­Water uit Goor en Medusa Explorations uit Groningen. Het laatste bedrijf brengt de gammaspectrometer in het samenwerkingsverband. Medusa zette de meter tot dan vooral in voor geologische metingen. “De praktijk leert dat geologen niet de taal spreken van wegbeheerders”, zegt Bouwmeester. “Aan ons de taak om te vertalen.”

Het samenwerkingsverband Weginzicht voert binnenkort met de afdeling Stadsingenieurs van de Gemeente Enschede een tweede proef uit.

Reageer op dit artikel