artikel

Plug houdt rioolaansluiting open bij vervanging

infra

‘‘Net zo eenvoudig als de paperclip”, noemt Sam Speyers het technische principe van zijn RioPlugg. Het is een variant op de RioBoxx die de rioleringexpert uit Nieuwegein eerder ontwikkelde. Met beide hulpstukken blijven aansluitleidingen in gebruik tijdens de vervanging van de hoofdriolering, zonder dat tijdens het werk rioolwater de sleuf vult. Speyers zegt zo 25 aansluitingen tegelijk te kunnen bedienen.

De RioPlugg is een opzetstuk uit gepoedercoat roestvast staal. Het wordt met een spanband om een rioolbuis bevestigd. Het opzetstuk bestaat uit een zadel met een pakking en een buis die haaks op de rioolleiding staat. Op de haakse buis zit een schuine ‘beluchter’ aftakking die voorkomt dat de buis vacuüm wordt gepompt en zo de stankafsluiters in de woningen leegtrekt. Een spanband trekt het opzetstuk tegen de rioolleiding. “Het gebruik wijst zichzelf”, garandeert Speyers. “De gemiddelde rioleur kan er zonder handleiding mee overweg.”

Speyers ontwikkelde de RioPlugg voor gresbuizen. “Die hebben geen gelijkmatige buitendiameter. De platen die de RioBoxx waterdicht afsluiten dichten dan niet goed af en lekt er alsnog rioolwater in de sleuf.” De RioPlugg is bedoeld voor buizen uit om het even welk materiaal met een diameter tot 500 millimeter. Via de staande buis wordt de leiding aangeboord. In het gat komt een pompbuis die de inhoud van de leiding afvoert naar de pomp/opslagwagen die Speyers voor de RioBoxx ontwikkelde. In deze wagen zitten twee pompen met een gezamenlijke capaciteit van 250 kubieke meter per uur. De wagen heeft een opslagtank voor 1000 liter rioolwater.

Boren gebeurt met een bijgeleverde diamantboor. Als die door harde materialen moet kan de kop worden gekoeld. Daarvoor wordt de aftakking gevuld met water. “De inhoud is net genoeg voor een boring”, zegt Speyers. De kop zit op een as met een geleiding. De as steekt door een kap die over de haakse buis wordt gezet. “Met deze hulpmiddelen boort de rioleur altijd recht”, garandeert Speyers. Het uitgeboorde materiaal blijft in de boorkop hangen. Na het werk wordt het gat gedicht met een plug. Bij de RioBoxx wordt de buis aan de boven- en onderkant doorboord waarna de gaten met een mof worden gedicht.

Sensor

De pompbuis die in het boorgat komt te staan heeft een capacitieve sensor. Die meet of er iets in de buis zit wat moet worden weggepompt. Als dat het geval is gaat een digitaal gestuurde klep open. De pomp brengt het rioolwater in een verzamelleiding. Deze leiding is onderdeel van een verdeler die vijf kleppen bedient. Elke klep heeft een eigen digitaal adres wat overeenkomt met dat van de bijbehorende pompbuis. De pompwagen kan tot vijf verdelers en daarmee tot 25 aansluitingen bedienen.

Speyer wijst met nadruk op de snelheid van werken. “De RioPlugg is binnen een kwartier operationeel.” En door de beperkte afmetingen passen volgens hem zeker 20 RioPluggen in een bus. Anders dan de RioBoxx kan het hulpstuk niet worden ingegraven omdat de ‘beluchter’ dan vol zand loopt.

Reageer op dit artikel