artikel

‘Ecologische straatverlichting’ spaart dieren en planten

infra

Lightronics uit Waalwijk bouwt met kennis van Grontmij een ecologisch led-armatuur voor de openbare verlichting. Het licht uit het armatuur moet het welbevinden verbeteren van de fauna.

Op enbaar led-licht blijkt het welbevinden van dieren te kunnen schaden, zegt Nico Bos als adviseur openbare verlichting van Grontmij. En dat kan volgens hem weer gevolgen hebben voor de groei en bloei van de flora. ‘Ouderwetse’ openbare verlichting had weinig invloed op dieren, vertelt Bos. “Het licht was gemodelleerd naar zonlicht. Led-licht heeft een ander spectrum en daar kan niet elk dier even goed tegen.” Vooralsnog zijn er geen normen en richtlijnen die aangeven in welke gevallen welk led-licht het best kan worden gebruikt. Elders in de EU wordt er voorzover Bos weet nog weinig onderzoek naar gedaan.

Watervleermuis

W itte led-verlichting wordt het meest gebruikt. In het licht zit een hoog aandeel blauw waar dieren slecht tegen kunnen. Groen led-licht valt beter, zij het dat de watervleermuis er gevoelig voor is. Die kan weer wel goed tegen amberkleurig licht zoals dat uit de conventionele SOC-lampen komt. “Dat is weer slecht voor het welbevinden van mensen”, zegt Bos: “die herkennen er kleuren slechter door wat een gevoel van onveiligheid in de hand werkt.”

Verkeerd licht kan dieren verjagen.

Bloemen

Als ook insecten voor slecht licht op de vlucht gaan kan de hoeveelheid en verscheidenheid van het groen op een plek erdoor verminderen. Zonder insecten zullen er minder bloemen bloeien en zonder regen wormen wordt de grond hard waardoor planten minder wortel schieten.

“Het armatuur van Lightronics verandert gedurende de nacht van kleur”, legt Bos de werking uit. “De wisseling houdt verband met de dieren die op een bepaald moment actief zijn.” In januari volgend jaar denkt de producent het armatuur te kunnen voorstellen.

Rijkswaterstaat en Philips doen ook onderzoek naar de gevolgen van openbaar led-licht. Dat gebeurt met een proefopstelling van vier lantaarns waarvan het armatuur wit, rood, blauw of groen licht verspreidt. In de aanloop naar de verlichting van de A44 met led’s liet Rijkswaterst aat de invloed ervan ook al meten.

Reageer op dit artikel