artikel

Heijmans hoopt dat nieuw asfalt snel veroudert

infra Premium

De Grootvenstraat in Tilburg ziet er goed uit met de nieuwe geluidreducerende toplaag van zelfherstellend asfalt, vindt Maarten van Santvoort. Toch hoopt de marktontwikkelaar van Heijmans dat de afwerking snelt veroudert. “Des te eerder kunnen we de zelfherstellende eigenschappen beproeven.”

Het zelfherstellende asfalt is van het type Microflex LLS. Microflex is een standaard mengsel van Heijmans, dat met toevoegingen in de vorm van staalvezels een lange levensduur krijgt en zelfherstellend wordt. Van dit materiaal verwerkte Heijmans afgelopen zaterdag ruim 87 ton op de Grootvenstraat die het industrieterrein Kraaiven ontsluit.

Het mengsel ligt op een splitsing waar veel vrachtverkeer rijdt. “We kunnen goed zien hoe het zich onder die belasting houdt.” De zelfherstellende eigenschapen zijn pas op termijn te beoordelen. Tot die tijd wil de wegenbouwer onderzoeken hoeveel geluid het reduceert. “Zonder de zelfherstellende eigenschappen is het op zwaar belaste plekken niet bruikbaar, daar slijt het te snel.”

> pagina 5: nieuwe asfaltlaag op straat tilburg herstelt zichzelf

Reageer op dit artikel