artikel

Reparatierobot vult scheuren in asfaltweg

infra

Een rijdende automaat kan scheuren in asfaltwegen detecteren en vullen. Onderzoekers van het Amerikaanse Georgia Tech Research Institute (GTRI) beproeven momenteel het prototype van zo’n automaat in de praktijk. Een opgeschaalde ‘scheurenjager’ maakt volgens de wetenschappers de weg vrij om rijstroken te herstellen zonder ze af te sluiten.

De proefautomaat van het GTRI is op een aanhanger gebouwd. Het prototype detecteert scheuren vanaf 3,2 millimeter breed over een breedte van 30 centimeter. De wagen rijdt met een snelheid van ruim 5 kilometer per uur. De proeven moeten onder meer uitwijzen of het systeem kan worden opgeschaald. Het ideale formaat bestrijkt een hele rijstrook. De automaat houdt volgens de onderzoekers met een regelmatige ‘scheurenjacht’ de kosten van wegonderhoud laag.

Het systeem spoort scheuren op met twee kleuren ledlicht. De lichtstralen volgen het wegdek dwars en in de lengte. Een stereocamera maakt twee opnamen van het oppervlak. Een analyseprogramma speurt in de driedimensionale beelden naar afwijkingen als scheuren. Het programma zet bij elke beschadiging binnen 100 milliseconden een soort printer aan die de scheur vult met een reparatie-emulsie. Een enkele bewegende spuitmond vult scheuren in de lengterichting van de weg. Een combinatie van twaalf spuitmonden repareert de dwarse scheuren.

Laserscanner

Het prototype weet tot nog toe ruim 83 procent van alle gedetecteerde beschadigingen te repareren. Een driedimensionale laserscanner kan dat percentage verhogen. Zo’n detector heeft geen last van een veranderend contrast. In de huidige camerabeelden zien onder meer belijning, vlekken en afval er net zo uit als scheuren. De onderzoekers van het GTRI werken sinds 2003 aan hun ‘scheurenjager’.

In Nederland wordt wel onderzoek gedaan naar het automatisch herkennen van beschadigingen in het wegdek. Aannemers en adviseurs melden desgevraagd dat automatisch herstel nog niet aan de orde is.

Reageer op dit artikel