artikel

‘Nederlandse vinding wordt wereldstandaard’

infra Premium

‘Nederlandse vinding wordt wereldstandaard’

Nereda rukt snel op. De zuiveringstechnologie belooft lagere kosten, een stuk minder ruimtebeslag en kan op de koop toe ook nog eens een grondstof voor bioplastic leveren.

De Delftse vinding is volgens waterspecialist Helle van der Roest van DHV over tien jaar de wereldstandaard. In Epe wordt morgen een belangrijke stap gezet om Nereda, genoemd naar een mooie Griekse waternimf, tot een internationaal succes te maken. Waterprins Willem Alexander opent daar ’s werelds eerste rioolwaterzuivering geheel gebaseerd op de door ingenieursbureau DHV gepatenteerde technologie van Nereda. De investering voor de installatie die voor 59.000 burgers het afvalwater kan zuiveringen, bedroeg 15 miljoen euro.

De gedachte om niet via trage vlokken maar door korrelvorming het zuiveringsproces te versnellen, werd al in het begin van de jaren zeventig door de Wageningse professor Gatze Lettinga uitgedokterd. Zijn oplossing was een anaerobe variant, op basis van bacteriën die geen zuurstof nodig hebben. Uit een weddenschap in 1993 ging uitvinder Mark van Loosdrecht aan de slag om aerobe korrelvorming te bewerkstelligen. Dat lukte in 2002 op laboratoriumschaal. Dankzij de zuurstof ontstaan een aanzienlijk beter zuiveringsproces, dat zich na de korrelvorming nog voortzet.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Video van DHV over Nereda

Bron: DHV.

Reageer op dit artikel