artikel

Het ei van Columbus

infra Premium

Het ei van Columbus

Op paaszaterdag liep ik met een paar kinderen die bij ons op bezoek waren in de wei achter onze tuin. In de wei ligt een oude holle fruitboom, het resultaat van achterstallig onderhoud en een herfststorm. Ik vertelde de kinderen dat je tegen de holle boom kunt praten en een wens kunt doen.

Voorwaarde is wel dat het een gekke wens is. Ze wilden de paashaas zien. U moet mij geloven, op dat moment vond een echte haas op enkele meters afstand van ons het niet meer veilig en verliet met hoge snelheid zijn leger. Ik moest lachen om zoveel toeval. Echter, voor de kinderen was dit volstrekt normaal. Holle boom, wens en paashaas.

In de bouw gebeuren er ook wonderlijke zaken die voor de één niet denkbaar zijn, maar voor een ander de gewoonste zaak van de wereld zijn. Gelooft u in het bestaan van doorzichtig beton of isolatiemateriaal, in zelfherstellend beton als er een scheur ontstaat of beton dat met maar slechts een derde van het cementgehalte toch de normale sterkte haalt? Wat te denken van spijkerbaar beton of beton met een zelfreinigend effect voor het oppervlak. Gelooft u in een nieuwe bril met een normaal montuur, waarmee op basis van ‘augmented reality’ virtuele informatie kan worden gekoppeld aan de reële beelden die wij zien? Stelt u zich eens voor wat er kan gebeuren als een BIM op deze wijze op de bouwplaats beschikbaar is. Het klinkt misschien ongelooflijk, maar het bestaat allemaal echt.

Zou het niet mooi zijn om weer over de fantasie van een kind te beschikken? Niet denken in verklarende termen, maar in wensbeelden. De ervaring leert dat de beste beelden vooral ontstaan daar waar mensen elkaar ontmoeten. Binnen de bouwketen zijn er nog vele ontmoetingen mogelijk. Nieuwe verbintenissen inspireren. Voor de goede orde, ik geloof niet in de paashaas, wel in het collectieve vermogen van de bouw tot het vinden van het ei van Columbus.

Dr. ir. Theo Salet, PMC-leider Gebouwen bij Witteveen+Bos

Reageer op dit artikel