artikel

Early adaptor

infra Premium

Early adaptor

Heel recent sprak ik met een bijzonder teleurgestelde collega. Hij had, samen met een team van experts, een goede offerte gemaakt voor een infrastructurele opdracht. Scherpe aanbieding, inhoudelijk goed doordacht en goed geformuleerd op papier gezet.

Alom tevredenheid, totdat… de gunningsuitslag binnen kwam. De hoogste prijs was maar liefst vijf keer zo hoog als de laagste prijs! Voor een opdracht die op zich best overzichtelijk is, dus waar zit het verschil? Onze inschrijfcombinatie zat ook duidelijk boven dat laagste tarief. Ik weet dat er door ons scherp, maar reëel is aangeboden. De systematiek Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) bood hier geen enkel soelaas. Tegen dat prijsverschil valt niet op te schrijven. Bovendien: inhoudelijk goed denken en goed formuleren in een offerte, dat kunnen meer partijen. Sterker, dat kan inmiddels de hele markt wel zo’n beetje. En waar deze systematiek niet toe uitnodigt, is je opdrachtgever wijzer maken dan hij is. Want geld uit meerwerk halen, dat is voor veel bedrijven nog steeds de gouden truc om strategisch lage inschrijvingen later financieel meer dan goed te maken. Daarbij blijkt het in een aantal gevallen helaas volstrekt normaal om de tariefstelling van het meerwerk te communiceren, lang nadat dit meerwerk begonnen is. Hoe graag wil je als opdrachtgever beduveld worden als via de systematiek EMVI de keuze valt voor een absurd lage prijs?

Met het groeiend besef dat EMVI niet altijd voldoet, ziet een nieuwe werkwijze het levenslicht. Best Value Procurement (BVP) wordt de trend met Nederland als ‘early adaptor’. BVP is erop gericht de hoogste toegevoegde waarde te creëren: de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs. Een duidelijk ander idee dan de vaak minimale kwaliteit voor de laagste prijs, met dat gedegen risico op meerwerk. Bij BVP laat de opdrachtnemer zien welke prestaties hij kan leveren en hoe hij deze meet. Er ontstaat ruimte voor nadenken, het leveren van kwaliteit wordt eindelijk weer een uitdaging. Ik denk dat ik over niet al te lange tijd een heel trotse collega spreek. Eentje die mij vertelt dat we BVP-partner zijn in één van de pilotprojecten.

Anje van der Veen, senior business manager bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Reageer op dit artikel