artikel

Digitale technologie onze nieuwe baas?

infra

Digitale technologie onze nieuwe baas?

In Dagblad Cobouw kun je geregeld lezen over de ideeën om ketensamenwerking en BIM vorm te geven. Veel partijen zijn met een open mindset bezig om invulling te geven aan het open en transparant omgaan met informatie. Dat kan niet zonder digitale technologie daarbij te betrekken.

De digitale afhankelijkheid van de civiele wereld werd verwoord in de column van veiligheidskundige Jos Schouten: ´Veiligheidsvoorzieningen zijn ook noodzakelijk in BIM´ (Dagblad Cobouw, 27-02-2012). In dit artikel staat de zin: “Ik zou de dames en heren programmeurs willen uitdagen om deze handschoen op te nemen.”

Van hulpmiddel naar dwingend systeem

Aan het begin van nieuwe ontwikkelingen zijn de initiatiefnemers nog de bepalende factor in het vaststellen van nut en noodzaak in de veelheid aan informatie. Echter, doordat er gaandeweg op steeds meer momenten informatieoverdracht is, komt er een moment dat niet de betrokken mensen nut en noodzaak van informatie gaat bepalen, maar het geprogrammeerde digitale hulpmiddel. Het gevolg is dat betrokkenen moeten voldoen aan strikte verplichtingen van het digitale systeem, verplichtingen die zij zelf op een gegeven moment niet meer begrijpen. Oftewel, het digitale hulpmiddel is bepalend geworden en niet meer wijzelf.

Een ver van mijn bed show? Kijk naar onze dagelijkse digitale hulpmiddelen die ons leven verlichten, terwijl wij deze programma’s soms nauwelijks kunnen doorgronden (administratieve systemen) en vaak onvoldoende nadenken over het nut en de noodzaak van het gebruik ervan (email). De digitale technologie is dan geen hulpmiddel meer, maar onze nieuwe baas. Bovendien zijn digitale technologieën vaak verslavend (probeer je email, twitter of facebook maar eens te negeren), wat een negatieve invloed heeft op ons beoordelingsvermogen.

Doemdenken? Natuurlijk niet, zolang wij als GWW-techneuten maar weten waarom iets is geprogrammeerd zoals het is geprogrammeerd. En zolang digitale hulpmiddelen zó flexibel zijn, dat ze dingen doen die wij ze vertellen te doen. Anders lopen we het risico dat de digitale technologie alsnog de macht overneemt en dan rest ons niets anders dan ons om te scholen tot programmeur.

Hans Westerhof, Tauw bv

Reageer op dit artikel