artikel

Stalen vloerplaat sluit aan op klinkerbestrating

infra

De vloerplaten van ondergrondse containers voor inzameling van bijvoorbeeld huisvuil en glas sluiten niet altijd even fraai aan bij de omliggende bestrating. Gww-aannemer Gerrit Flierman uit het Overijsselse Bathmen heeft hier iets op gevonden: een vloerplaat die opgaat in de omgeving.

De Cameleon-vloerplaat zal lang niet op alle plekken waar ondergrondse containers zijn geplaatst nodig zijn. Maar Flierman heeft wel geconstateerd dat gemeenten, vooral in hun fraaie historische kernen en wijken, vaak worstelen met de gangbare vloerplaten. Dat zijn doorgaans traanplaten of staalplaten met rubberen inlegvellen, die erg afsteken tegen de zorgvuldig geselecteerde bestrating.

Ook is volgens woordvoerder Niels Flierman wel geprobeerd steenstrips in een holle metalen vloerplaat te lijmen, maar dat is volgens hem geen erg duurzame oplossing. “Vorst tast de lijm aan en bij het uittakelen en terugplaatsen van de bak springen de stenen snel los. De kans is groot dat je om de twee jaar zo’n plaat moet vernieuwen.” Ook wordt wel gebruik gemaakt van fotografische afbeeldingen van bestratingen, maar daarbij vindt Flierman het nadeel dat je geen voegen en reliëf ziet.

Lasersnijtechniek

Dat is wel het geval bij de Cameleon. Dat is een stalen plaat, die is bewerkt met behulp van lasersnijtechniek. Bij dit proces maakt de laser ‘echte’ voegen tussen de steenmotieven, die in alle mogelijke verbanden kunnen worden ‘gelegd’. Omdat hierbij door en door gefreesd wordt, moet onder de plaat wel een tweede staalplaat worden aangebracht. “Dat maakt het tot een stevig geheel”, aldus Flierman. Na te zijn voorzien van een primerlaag en de opgegeven kleurlak, wordt de plaat ingestrooid met granulaat om het oppervlak zoveel mogelijk op echte klinkers te laten lijken. Het granulaat maakt de plaat ook stroef. Daarna krijgt de vloerplaat nog een topcoating.

Behalve ondergrondse containers kan de Cameleon in de ogen van Flierman ook goed marktputten afdekken. In marktputten zijn de nutsvoorzieningen aangebracht voor marktkramen. Ze komen veel voor op pleinen en parkeerplaatsen, waar metalen vloerplaten vaak detoneren met de omliggende bestrating. Verder noemt Flierman in de bodem verzonken urinoirs als mogelijke derde toepassing.

De prijs van de Cameleon-vloerplaat valt hoger uit dan die van een standaard traanplaatvloer. “Maar”, zegt Niels Flierman, “hij is ook niet bedoeld om alle traanplaten te vervangen, maar puur voor de plaatsen waar de esthetiek van belang is”. Blijft wel de vraag wat in het straatbeeld storender is: de vloerplaat of de containeropening? Flierman: “Dat is meer iets voor de containerfabrikanten om over na te denken.” Flierman heeft inmiddels de eerste vloerplaten geleverd, onder andere aan de gemeente Deventer.

Reageer op dit artikel