artikel

Warmte uit rioolwater hergebruikt

infra Premium

Een rioolbuis met een soort tuinslang erom wint warmte terug uit het rioolwater en de bodem. Ingenieursbureau Arcadis en buizenfabrikant Frank dingen met deze Thermpipe naar De Vernufteling, een ingenieursprijs.

Water uit onder meer wasmachines en douches maakt het rioolwater relatief warm, zegt Michiel Moret van Arcadis. “In de zomer is het gemiddeld 25 graden Celsius, terwijl het in de winter nog altijd 11 tot 12 graden Celsius is. Die warmte kan via een wisselaar opnieuw worden gebruikt als de gebruiker niet al te ver van het riool zit.” Grof genomen levert 60 meter rioolbuis voldoende energie op voor de warmtepomp.

De energie wordt met een warmtepomp opgeschroefd om de ruimte te verwarmen of tapwater warm te maken. De teruggewonnen warmte is doorgaans voldoende om in de basisbehoefte te voorzien. “Je moet dus altijd bijstoken”, zegt Moret. “Het totale verbruik neemt echter af.”

De markt biedt inmiddels systemen om warmte terug te winnen uit rioolwater. Die worden daarvoor in de buis gemonteerd. Gemeenten willen dat als eigenaar van de riolering niet altijd, legt Moret uit, omdat zij zulke wisselaars obstakels vinden die het onderhoud bemoeilijken.

Buitenkant

De Thermpipe heeft de wisselaar aan de buitenkant. Die is als een soort tuinslang om de buis gewikkeld. De Duitse fabrikant Frank verstevigt op die manier al langer kunststof rioolbuizen. Arcadis stelde ruim een jaar geleden voor de wikkeling te gebruiken als wisselaar. Frank bleek daar al proeven mee te doen. Beide voerden samen in Weimar een praktijkproef uit, waarbij een woonwijk via het riool een sportcentrum verwarmt.

Omdat de wisselaar aan de buitenkant zit, kan hij ook energie uit de bodem opnemen. Moret: “Zo ontstaat een gecombineerd systeem dat het hele jaar door een relatief gelijkmatige temperatuur levert aan de warmtepomp.”

In Nederland zijn op diverse locaties wikkelbuizen van Frank gebruikt. In theorie is de wikkeling om te bouwen tot wisselaar, denkt Moret.

Reageer op dit artikel