artikel

Rioolrenovatie kan zonder overlast

infra

Gemeenten kunnen met sleufloze technieken hun riolering renoveren zonder veel overlast voor de omgeving. Universeel toepasbaar zijn deze technieken echter nog niet, zo bleek op de NSTT No-Dig Dag 2011 in Vijfhuizen.

Hans Post van de sector afvalwater van Waternet denkt dat Amsterdam op termijn vaker zal kiezen voor sleufloze technieken. BAM/Nelis Infra renoveerde op die manier de riolering onder de Europaboulevard. Het resultaat werd onderscheiden met de No-Dig Award van dit jaar. Volgens Post kan dat de keuze voor sleufloze technieken stimuleren. Onder Amsterdam ligt ruim 4000 kilometer rioleringsbuis. Daarvan wordt jaarlijks een kleine 25 kilometer vernieuwd. Ongeveer 5 procent van die lengte wordt sleufloos gerenoveerd.

Zonder graven riolen renoveren scheelt ook in transportbewegingen, benadrukt Post. “Je hoeft geen vervuilde grond af te voeren en schoon zand terug te brengen.” Met dat in gedachten zouden gemeenten meer werk kunnen maken van sleufloze technieken. Waternet wil de sleufloze technieken om die reden beter onder de aandacht brengen van bestuurders.

Netbeheerders zien in de sleufloze technieken een mogelijkheid om sneller leidingen te kunnen renoveren. Beheerder Enexis heeft ruim 40.000 kilometer aan leidingen waarvan er momenteel zo’n 200 kilometer per jaar wordt gerenoveerd. De netbeheerder wil dat graag opvoeren tot 400 kilometer. “Met de conventionele methoden zal dat niet lukken”, verwacht Sander Schouwenaar die bij Enexis werk maakt van sleufloze technieken. De netbeheerder pakt daarmee jaarlijks ruim 4 kilometer leiding aan.

Snelheid wordt steeds meer gevraagd bij de renovatie van rioleringen. “Er zit een piek aan te komen”, zegt Arjan Geertsema van de gemeente Groningen. Die piek is het gevolg van de vele rioleringen die in de jaren zestig zijn aangelegd. Inspectie moet onder meer uitwijzen hoelang de leidingen nog meegaan. Om eventuele problemen voor te blijven besluiten gemeenten niet zelden om de riolering vroeger te renoveren dan eigenlijk hoeft.

Apart

Sleufloos betekent volgens Post niet het einde van graafwerk. “Aansluitingen en kolken moeten apart worden gedaan waarvoor weer wel moet worden gegraven.” Sleufloos is naar Geertsema’s mening ook geen oplossing voor rioleringen die worden opgesplitst in een gescheiden systeem voor afval- en regenwater. “Je gaat niet de bestaande leiding sleufloos renoveren en een nieuwe ernaast leggen.”

Reageer op dit artikel