artikel

Hars rioolrenovatiekous hardt uit onder led-licht

infra

Ledlicht hardt de kunsthars uit van de renovatiekous voor rioolbuizen PAA-F. Dit renovatiesysteem is een ontwikkeling van Aarsleff Pipetechnologies uit het Deense Aabyhoej.

Het bedrijf brengt het op de Nederlandse markt met BAM/Nelis Infra uit Halfweg. Het systeem is vooralsnog bedoeld voor leidingen met een diameter van 100 tot 200 millimeter. Aarsleff adviseert het om die reden voor de renovatie van onder meer huisaansluitingen en procesleidingen. In de kunsthars van de PAA-F-kous zit een toeslagstof die reageert op het licht van de led’s. Onder invloed van de specifieke golflengte van het licht hardt de hars uit. Led-licht is in de visie van projectmanager Michael Villefrance van Aarsleff een snelle methode om hars te laten uitharden. Mede daardoor duurt een reparatie volgens hem minder lang dan met conventionele methoden. Led’s nemen ook minder stroom op dan de UV-lampen die de hars in traditionele renovatiekousen uitharden. Aarsleff levert met de PAA-G een glasvezelversterkte kous voor diameters van 200 tot 1200 millimeter. Dit product wordt wel met UV-lampen uitgehard. De leverancier adviseert de kous met nadruk voor de renovatie van leidingen met een niet-rond profiel. Beide producten zijn volgens BAM/Nelis Infra nog niet toegepast in Nederland.

Reageer op dit artikel