artikel

‘Doorbraakvrije dijk bestaat niet’

infra

‘Doorbraakvrije dijk bestaat niet’

In het Tweede Deltaplan en in de publicatie ‘een delta in beweging’ van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt gesproken van doorbraakvrije dijken. Doorbraakvrij is een hoogstongelukkige term.

Dat schrijft emeritus hoogleraar Hugo Priemus vrijdag in een opinieartikel in Cobouw. “Het begrip ‘doorbraakvrij’ suggereert niet alleen dat er tot nu toe geen doorbraken hebben plaatsgevonden, maar ook dat dit in de toekomst niet zal gebeuren.”

Dat sommige dijken extra worden versterkt en dat daarvoor de term ‘deltadijk’ wordt gereserveerd, is volgens Priemus een goede gedachte. “Maar zelfs de sterkste dijk kan wel degelijk breken, bijvoorbeeld ter plaatse van de overgang van bestaande ondergrond (veen? klei?) en het dijklichaam.” Dat een dijk nooit kapot is te krijgen, is een hoogmoedige, irrealistische gedachte, aldus Priemus.

Lees de publicatie ‘een delta in beweging’ van het Planbureau voor de Leefomgeving

Reageer op dit artikel