artikel

Sensor bestrijdt gevolgen van blaadjes op rails

infra Premium

Onderzoekers van de Britse universiteit van Salford denken een remedie te hebben gevonden voor de gevolgen van blaadjes op de rails. Baan en materieel hebben daar volgens hen veel van te lijden. Blaadjes maken de spoorrails glad wat de tractie vermindert waardoor de wielen bij het aanzetten en remmen kunnen slippen. Met schade aan de […]

Onderzoekers van de Britse universiteit van Salford denken een remedie te hebben gevonden voor de gevolgen van blaadjes op de rails. Baan en materieel hebben daar volgens hen veel van te lijden. Blaadjes maken de spoorrails glad wat de tractie vermindert waardoor de wielen bij het aanzetten en remmen kunnen slippen. Met schade aan de baan als één van de gevolgen.

De oplossing bestaat in de vorm van sensoren die de mate van contact meten tussen de wielen en de spoorstaven. Uit de waarden blijkt de maximaal te verwachten adhesie. Treinbestuurders kunnen aan de hand daarvan hun rijgedrag bepalen.

Reageer op dit artikel