artikel

Optische sensor waarschuwt voor falende bovenleiding

infra

Een nieuwe optische sensor waarschuwt wanneer de stroomafnemers van een trein de rijdraden van de bovenleiding dreigt los te trekken. Dat kan gebeuren wanneer de bovenleidingen tijdens heel warm weer uitzakken of wanneer de rijdraden beijzeld zijn. Onderzoekers van de Londense City University ontwikkelden een glasvezelsensor die op de stroomafnemers wordt gemonteerd. De sensor meet […]

Een nieuwe optische sensor waarschuwt wanneer de stroomafnemers van een trein de rijdraden van de bovenleiding dreigt los te trekken. Dat kan gebeuren wanneer de bovenleidingen tijdens heel warm weer uitzakken of wanneer de rijdraden beijzeld zijn. Onderzoekers van de Londense City University ontwikkelden een glasvezelsensor die op de stroomafnemers wordt gemonteerd. De sensor meet de mechanische spanning en de temperatuur van de rijdraden. Uit de meetwaarden blijkt dan of de bovenleiding nog aan de specificaties voldoet. Optische sensoren kunnen volgens de onderzoekers zonder veel voorzorgsmaatregelen worden gebruikt in combinatie met hoge elektrische spanningen.

Reageer op dit artikel