artikel

‘Ik maak een deuropener met de helft van de onderdelen’‘Ik maak een deuropener met de helft van de onderdelen’

infra

Het uitvinden zit Aad van den Ende in het bloed. Na een korte loopbaan in het staalconstructiebedrijf van zijn vader in Scheveningen moest hij als chef werkplaats bij liftenbouwer Kone-Starlift in Voorburg geregeld creatieve oplossingen bedenken voor wat de ingenieurs in het bedrijf op papier hadden uitgedacht. Zonder zelf een technische opleiding te hebben genoten […]

Het uitvinden zit Aad van den Ende in het bloed. Na een korte loopbaan in het staalconstructiebedrijf van zijn vader in Scheveningen moest hij als chef werkplaats bij liftenbouwer Kone-Starlift in Voorburg geregeld creatieve oplossingen bedenken voor wat de ingenieurs in het bedrijf op papier hadden uitgedacht.

Zonder zelf een technische opleiding te hebben genoten – “het is m’n natuur” – waagde hij het de hoofdingenieur ‘aan te vallen’ op een ontwerp voor een automatische liftdeuropener. Een man die geen tegenspraak duldde, van het type ‘weet je wel tegen wie je het hebt?’. Van den Ende: “Ik zag het pak tekeningen en zei: ‘ik maak er één met de helft van de onderdelen’. Het werd er één met nog minder dan de helft van de onderdelen. De ingenieur was totaal verbluft. Uiteindelijk is geen van beide ontwerpen in productie genomen. De hydraulische deuropener bleek de toekomst.”

In zijn beginperiode als bedrijfsleider bij baggerverwerkingsbedrijf Pecos, dat hij later met een compagnon zou overnemen, mocht hij zijn hersens laten kraken voor een kapotte voorzeefinstallatie. Dat was een grof rooster, dat de grotere delen uit de bagger zeefde. Door het instorten van een damwand was deze niet meer bruikbaar en lag het werk stil. Het duurde niet lang of Van den Ende kwam op het idee een grote lpg-tank met een doorsnede van 2,60 meter van gaten te voorzien. Door die tank continu te laten draaien, kon Pecos ineens 100 kubieke meter slib per uur verwerken, tegenover 100 kuub per dag met de oude zeef.

Reageer op dit artikel