artikel

Verdwaald in het regelwoud?

infra Premium

Overal zanikt regeldruk en dreigt overbodig papierwerk. Alle spelers in de infra hebben te maken met een woud aan strijdige regels, overbodige vergunningprocedures en soms onwerkbare toezichtlast.

Het is dan ook terecht dat ook de infra-sector een beroep doet op de overheid in deze moeilijke tijden om de regeldruk te verminderen. Opdrachtgevers en uitvoerders in de infra, moeten echt meer tijd krijgen om te ondernemen!

Maar de infra-sector moet ook naar zichzelf kijken. De regeldruk binnen de betrokken bedrijven zelf is doorgaans net zo groot. Het beheer van procedures heeft doorgaans een lage prioriteit en is niet geweldig georganiseerd terwijl dit toch een belangrijk element is van ‘Good Governance’ ofwel: het goed, efficiënt en verantwoord leiden van een onderneming. Door de opstapeling van papieren procedures op verschillende plekken in de organisatie, heerst bij veel medewerkers het gevoel dat zij onvoldoende toekomen aan hun “echte werk”.

Een uitweg uit het interne regelwoud is niet eenvoudig, maar wel mogelijk. Worden uw processen centraal beheerd en aangestuurd? Is het duidelijk wie de eigenaar is van een procedure? Heeft u uw papieren procedures al verhuisd naar het web? En de impact van nieuwe wet- en regelgeving op procedures al doorgevoerd? Nee? Dan zit u op een dood spoor, met veelal hoge verborgen kosten.

Despereer niet, er gloort licht achter de kruinen van het donkere regelwoud. Met behulp van de procedurescan krijgt u zicht op een gecoördineerde en geïntegreerde benadering, effectieve procedures en goede communicatie. Met dit simpele instrument wordt snel duidelijk waar winst te behalen valt. Of u nu een weg aanlegt, een spoor uitbreidt of een station bouwt: snoeien in uw regelwoud loont! Het levert niet alleen meer geld op dan het kost aan investering, u krijgt eindelijk weer tijd om te ondernemen!

Michael Schoevaart is directeur kennismanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim en publiceert geregeld over Governance, Riskmanagement & Control (GRC). Balance vormt een dynamisch netwerk waarin kennis wordt uitgewisseld en innovatieve oplossingen worden ontwikkeld. Het team van Balance bestaat uit ruim 300 professionals die een belangrijke bijdrage leveren aan omvangrijke projecten.

Meer informatie op: www.balance.nl

Reageer op dit artikel