artikel

Fotoreeks spoort verandering brug en tunnel op

infra Premium

Het Britse meetinstituut National Physical Laboratory (NPL) ontwikkelt een digitale inspectietechniek om veranderingen op te sporen in onder meer bruggen en tunnels.

De methode gebruikt een reeks foto’s met een hoge resolutie die op verschillende tijdstippen zijn gemaakt. De beelden worden vergeleken met de actuele staat waarin een constructie verkeert. Het systeem doet dat door twee panoramafoto’s met een resolutie tot 1,4 gigapixels te vergelijken. Algoritmes maken eventuele verschillen zichtbaar. Inspecteurs kunnen aan de hand van de computerbevindingen de veranderingen nader onderzoeken. Een robotstatief zorgt dat de vergelijkende foto’s op exact dezelfde plek worden gemaakt.

Het NPL heeft de software voor het eerst gebruikt om constructieve schade op te sporen in de pier van Hastings die in oktober vorig jaar beschadigd werd door brand. Het systeem is tot op een veertigste van een pixel nauwkeurig en geeft binnen enkele minuten uitsluitsel. Wat het NPL betreft is het systeem nog niet perfect. Problemen zeggen de onderzoekers nog te ondervinden met de interpretatie van schaduwen.

Reageer op dit artikel