Whitepapers

Huizen verwarmen met computers

bouwbreed Premium

Datacentra genereren veel restwarmte om vervolgens te worden gekoeld met airco’s. Dubbele verspilling, zegt Nederlandse start-up Nerdalize. Die warmte kan ook huiskamers in.

Datacentra zijn verantwoordelijk voor 2 tot 3 procent van het wereldwijde energieverbruik. In een gemiddeld Europees datacentrum is ongeveer de helft nodig om de warmte van servers te koelen en af te voeren.

Door de warmte van de rekenkracht als het ware uit te besteden aan de huiskamer van de klant, scheelt dat de beheerder van het datacentrum in de kosten. In 2013 ontwikkelde de Nederlandse start-up het eerste werkende prototype van hun GridHeater. Een radiator met een krachtige computerserver.

Beide partijen hebben voordeel van de GridHeater, zegt Schneider. “Onze klant heeft gratis verwarming en de opdrachtgever geen bijkomende kosten voor koeling. En hij krijgt aanzienlijk goedkopere rekenkracht dan wanneer hij die zou huren bij een gewoon datacentrum. De officiële inschrijving begon op 1 april en inmiddels heeft het bedrijfje 150 aanmeldingen binnen van bedrijven en particulieren.

Bekijk de video om te zien hoe het werkt.

Reageer op dit artikel