video

Computerservers verwarmen vijf huizen

bouwbreed

Computerservers verwarmen vijf huizen

Door de rekenkracht van datacentra te verspreiden over woningen worden die gratis verwarmd. Eneco en start-up-bedrijf Nerdalize voeren een jaar lang een proef uit met vijf huishoudens met ‘serververwarming’.

De warmte die vrijkomt bij het koelen van datacentra wordt al vaker benut om gebouwen in de nabije omgeving te verwarmen. Nerdalize gaat een flinke stap verder en probeert een concept in de markt te zetten dat de rekenkracht van datacentra via de cloud aanbiedt. Nu steeds meer gebieden zijn aangesloten op glasvezelnetwerken is dat technisch geen probleem meer. Door de rekenkracht te versnipperen over verschillende kleine locaties wordt de bouw van kostbare datacentra en vooral de koeling ervan overbodig. De servers worden bij particulieren thuis neergezet, die de warmte gratis krijgen.

Sinds deze week snort in een huiskamer in Nieuwkoop de eerste serververwarming. Binnen een maand volgen nog vier huishoudens. Nerdalize is daarvoor in zee gegaan met energiebedrijf Eneco dat een belang heeft genomen in het bedrijf. Samen gaan de bedrijven een jaar lang uitzoeken hoe serververwarming in de praktijk uitpakt.

Nerdalize verkoopt de rekencapaciteit aan zijn klanten. Die zijn daardoor naar verwachting 30 tot 55 procent goedkoper uit dan wanneer ze reken- of opslagcapaciteit inkopen bij Google of Amazon. De start-up koopt zijn duurzame stroom in bij Eneco en rekent die af. De verwachting is dat een huishouden op die manier zo’n 400 euro per jaar op de gasrekening kan besparen.

De server is voor die gelegenheid in een ander jasje gegoten en omgedoopt tot eRadiator. Het apparaat heeft nog het meest weg van een elektrische design-radiator. Het levert ongeveer 1 kilowatt aan warmte. Niet genoeg voor een gemiddelde woonkamer, maar omdat hij dag en nacht aan staat is de basistemperatuur aangenaam en hoeft er weinig te worden bijverwarmd. De eRadiator moet tegen een buitenmuur worden gehangen, zodat op warme zomerdagen de warmte efficiënt kan worden afgevoerd via openingen in de gevel. De eRadiator bevat geen ventilatoren en wordt passief gekoeld.

Het idee voor de serververwarmer ontstond een paar geleden bij toeval toen Boaz Leupe op een winteravond per ongeluk de draadjes van zijn eigen thermostaat doorknipte. Zijn huisgenoot verwarmde zich toen aan zijn laptop en daarmee was het idee geboren: Nerd heat. Met een derde partner startten ze anderhalf jaar terug Nerdalize dat zijn intrek heeft genomen in de incubator Yes Delft! In Duitsland werkt Cloud&Heat aan een vergelijkbaar idee. Dat bedrijf heeft inmiddels een kleine honderd servers bij huishoudens geïnstalleerd nadat het via crowdfunding een flink startkapitaal bijeen had gebracht.

Video: Eneco eRadiator

Bron: Eneco.

Video

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels