video

OK CV-keur in strijd tegen ongevallen

bouwbreed

OK CV-keur in strijd tegen ongevallen

De installatiebranche heeft een nieuw kwaliteitslabel geïntroduceerd: OK CV. Hiermee beoogt de sector het aantal ongevallen met verwarmingsketels te verminderen en tegelijkertijd de installaties zuiniger te maken.

Rob Trouwborst, directeur van het gelijknamige installatiebedrijf in Voorburg, kreeg van minister Blok als eerste bedrijf in de branche het OK CV-certificaat uitgereikt. Even daarvoor had de minister in een Haagse woning al de eerste ketel voorzien van een OK CV-sticker. Het keurmerk is een initiatief van brancheorganisatie Uneto-VNI, de ketelfabrikanten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De brancheorganisatie hoopt dat met het label meer particulieren voor een vast onderhoudscontract kiezen. Bij 44 procent van de eigenaren van cv-ketels is dat nu nog niet het geval.

Bedrijven die het nieuwe certificaat voeren, zijn verplicht de inspecties aan de cv-ketels te laten uitvoeren door een Energie Service Specialist. Deze heeft een extra opleiding gevolgd om het onderhoud exact te kunnen uitvoeren volgens de voorschriften van de fabrikant. Bovendien meet hij CO- en CO2-waarden en geeft adviezen over het optimaal afstellen van de installatie. De Energie Service Specialist voegt aan het reguliere onderhoud dus extra services toe. “Hij kijkt niet alleen in, maar ook rond de ketel”, aldus Trouwborst.

De ondernemer vindt het belangrijk dat het OK CV-keurmerk ervoor zorgt dat “we weer even wakker worden met z’n allen”. “Met de auto gaan we ook elk jaar naar de garage voor de apk. Waarom dan niet met de cv-installaties?” De installatiespecialist juicht het toe dat er met het keurmerk uniformiteit in de uitvoering van de inspecties komt en dat die ook worden vastgelegd in een landelijke databank.

Toezichthouder

Als toezichthouder gaat de nieuwe Stichting OK voor Installaties aan de hand van de gegevens in de databank steekproefsgewijs controleren of de inspecties volgens de regels worden uitgevoerd. Henk Sijbring, voorzitter van de stichting, spreekt van een neerwaartse trend in onderhoudscontracten. “Die moet dringend omgebogen worden. Die twaalf dodelijke slachtoffers van koolmonoxide van het afgelopen jaar zijn niet nodig.”

Het OK CV-keur is een breedgedragen initiatief en wordt mede gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Organisaties als Aedes, Vereniging Eigen Huis, Brandweer NL, de Woonbond, de Consumentenbond, het Verbond van Verzekeraars, VvE Belang, Milieu Centraal, VACpunt Wonen en Vastgoed Belang ondersteunen het.

Lees meer over OK CV

Video: Minister Blok plakt eerste sticker OK CV

Bron: Uneto-VNI.

Video

Reageer op dit artikel