video

Apparaat helpt dakdekker bij insnijden

bouwbreed

Het voor detaillering benodigde tijdrovende (handmatig) insnijden van zelfklevende dakbedekking is te vervangen door een speciaal in- en doorsnijapparaat.

Al jarenlang werkt Paul Manig dakranden af met zelfklevend epdm en bekleedt hij dakgoten ermee. “In sommige gebieden mag je geen zink meer toepassen. Dan kun je een oude zinken goot aan de binnenkant met dit materiaal bekleden, waarna hij zonder probleem weer meer dan dertig jaar meegaat.” Maar in de loop der jaren gingen de tijdrovende voorbereidingen hem wat tegenstaan.

“Je kunt de beschermfolie van zelfklevende dakbedekking niet in een keer lostrekken. Als je een dakgoot gaat bekleden, moet je het materiaal van tevoren heel voorzichtig insnijden en de folie er tijdens het gefaseerde aanbrengen in delen aftrekken. Normaal doe je de voorbereidingen allemaal met de hand. Eerst uitmeten en met een pen strepen op het uitgerolde materiaal zetten. En dan met een mesje heel voorzichtig snijden, want je mag het basismateriaal niet raken. Erg tijdrovend allemaal. Je hebt ook 20 meter ruimte nodig en in de praktijk een tweede man.” Bovendien is het materiaal dan wel te koop in diverse breedtes, maar er moet vrijwel altijd een smal strookje af dat niet meer is te gebruiken.

Het (in)snijapparaat dat Manig bedacht, heeft een houder voor een rol dakbedekking van maximaal 100 centimeter breed. En twee of meer losse snijarmen die elk aan een van de uiteinden scharnierend zijn verbonden aan een drager evenwijdig aan de houder. In het andere uiteinde van een arm is plaats voor een soort patroon met een scherp mesje. Daarvan zijn twee uitvoeringen. Een om alleen de beschermfolie te snijden en een wat langer mesje om dakbedekking helemaal door te snijden, zodat losse stroken ontstaan.

De mesjes zijn instelbaar in twee standen, een ‘werkstand’ waarbij ze uitsteken en een ‘veilige stand’ waarin ze in de arm zijn teruggetrokken. Voor het snijden van alleen de beschermfolie is het gewicht van één arm voldoende, voor het snijden van losse stroken is meer druk nodig. Die ontstaat door het andere uiteinde van de betreffende snijarm via een uitschuifbaar hulparmpje met stelschroef te laten afsteunen op een tweede drager, evenwijdig aan de eerste.

Manig: “Je stelt de snijarmen af, hangt de rol er in en je trekt het materiaal er met de hand doorheen. Heel simpel, snel en secuur. Het apparaat is ook geschikt voor het op maat snijden van niet-zelfklevende dakbedekking. Het kost me maar enkele seconden en ik heb niet meer dan een vierkante meter werkruimte nodig. En door het gebruik van een 100 centimeter brede rol heb ik ook veel minder snijafval. We noemen het de ‘Jag’, Engels voor inkerving.”

In samenwerking met een instrumentenbouwer ontwikkelde de uitvinder de prototypen van zijn insnijder uit tot de uiteindelijke, marktrijpe versie. “Er is al veel interesse van dakdekkers aan wie ik het apparaat heb gedemonstreerd. We krijgen binnenkort alle onderdelen binnen van de verschillende fabrikanten en dan gaan we de apparaten hier zelf in elkaar zetten.”

De werking van het apparaat en de bekleding van een goot met zelfklevend materiaal is goed te zien in een kort filmpje op www.altena-groep.nl.

Groothandel Altena Dakspecialiteiten in ‘t Harde zal in de loop van januari beginnen met de verkoop.

Video

Reageer op dit artikel