video

Vrijheid voor klusser in het Junoblok

bouwbreed

Vrijheid voor klusser in het Junoblok

Een balkon hoeft niet, maar als je het wilt, liggen de constructietekeningen klaar. Datzelfde geldt voor de technische en de sfeeruitwerking van een nieuwe, geïsoleerde buitengevel. Het is keuzevrijheid troef bij de klusappartementen in het Haagse Junoblok. Want alles wat je vervangt, moet aan het Bouwbesluit voldoen. En als je het laat zitten, is het lekker goedkoop.

Architecten Ineke Hulshof en Han Willem Visscher van architectenbureau Arvide verzorgden daarom een Bouwwijzer met details die de klussers kunnen downloaden van internet. Als ze iets willen wijzigen, gebeurt het daardoor goed. Want als je samen klust aan een appartementencomplex, moet je zorgen dat je medebewoners er geen last van hebben.

Hulshof heeft al dertig jaar ervaring met klusprojecten. Ze stond aan de wieg van het Wallisblok in Rotterdam. Ze weet waar je mensen vrijheid kunt geven en waar de vrijheid van de één ten koste gaat van de vrijheid van de ander. “We hebben een bouwwijze meeverkocht, zodat de kwaliteit is gewaarborgd. De woningscheidende wanden moeten bijvoorbeeld even goed zijn als bij nieuwbouw.”

De klussers krijgen over tien maanden de sleutel. Eerst gaat aannemer Van Wijnen het jarenzeventig kantoorgebouw in industriegebied Binckhorst ‘klusrijp’ maken. Het stalen dak wordt vervangen door een optop van één verdieping, waar de kopers van de bovenste woningen zelf nog een verdieping op kunnen zetten.

De binnenplaats krijgt een doorbraak over twee verdiepingen om de woningen, werkruimtes en mogelijk horeca op de begane grond aan de patiozijde ruimte te geven. En er worden galerijen aan het gebouw gehangen om een deel van de woningen te ontsluiten. Een ander deel wordt ontsloten via liften en trappenhuizen. De elektra gaat via de galerijen naar de woonunits; water en warmte via verticale schachten. Warmte wordt decentraal opgewekt: bijna een must bij de transformatie van een kantoorgebouw, omdat het schier onmogelijk is om een gasleiding in te brengen. De gemeente heeft in juni besloten dat er een warmtenet komt. Anders ging Hulshof met de kopersgroep op zoek naar een duurzame bron. De installatie was voorbereid op beide.

Vrijheid

En dan is het aan de bewoners. Na drie jaar praten gaan de 67 kluskavels over in handen van achttien particulieren en drie projectontwikkelaars. Hulshof kan niet zeggen hoeveel huishoudens het blok precies gaat huisvesten, doordat de vloeren vrij indeelbaar zijn. De particulieren hebben zich ingeschreven voor units van 65 tot 300 vierkante meter, maar wat de ontwikkelaars gaan doen, is niet bekend. De grote mate van vrijheid voor de klussers zal in elk geval tot een afwisselend gevelbeeld leiden. En tot een veranderlijke gebouwcontour.

Video: Junoblok Binckhorst Den Haag kluswoningen

Bron: Arvide architectuur ruimtevisie BNA

Video

Reageer op dit artikel