De crisis is hét moment om naar je verzekeringen te kijken

De crisis is hét moment om naar je verzekeringen te kijken

De coronacrisis raakt iedereen, ook de bouwwereld. Volgens de laatste BouwMonitor lijkt de eerste schok voorbij en daalt het aantal vertraagde en geannuleerde projecten. Dat is goed nieuws. Vergeet echter niet met een adviseur je verzekeringspakket onder de loep te nemen nu we tijdelijk in een heel andere wereld leven.

In deze crisistijd leren we nieuwe risico’s kennen. Risico’s die je misschien nog niet hebt ingeperkt door een verzekering af te sluiten. Aan de andere kant kan het juist zijn dat je (tijdelijk) oververzekerd bent. Loop er met een adviseur even doorheen. Die kan meteen beoordelen of je totale verzekeringspakket nog steeds bij jouw bedrijf past. Daarbij moet je jezelf twee belangrijke vragen stellen.

1. Ben je nog wel passend verzekerd?

Als je minder opdrachten of projecten hebt, maak je tijdelijk minder gebruik van (ingehuurd) personeel, werkmaterieel en transportmiddelen. Het kan dus zijn dat je dan oververzekerd bent. Je zou dus misschien kunnen besparen op de premie. Maar het kan ook andersom: in deze crisis zijn sommige risico’s juist groter geworden: denk aan medewerkers die ziek worden. Zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent om de kosten daarvan te kunnen opvangen.

In deze crisistijd leren we nieuwe risico’s kennen”

Voorbeeld: onderverzekering

Neem met je adviseur door of je niet onderverzekerd bent. Je zou bijvoorbeeld denken dat je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je risico’s goed hebt afgedekt. Maar die verzekert alleen schade aan spullen van anderen en letselschade aan anderen die is veroorzaakt door jouw bedrijf. Schade aan je eigen spullen is op deze polis niet verzekerd.

Een Construction Allriskverzekering (CAR) kan een goede oplossing zijn. Die dekt in de basis schade aan het werk en aan alle materialen op de bouwplaats die bedoeld zijn om in het werk opgenomen te worden. Met de CAR-verzekering weet je dat jouw verzekeraar de schade betaalt, zonder dat eerst uitgezocht moet worden wie er aansprakelijk is, waardoor de schade snel kan worden afgehandeld

Voorbeeld: besparingsmogelijkheid

Door de coronacrisis kan het zijn dat je als (kleine) bouwondernemer minder werk hebt omdat opdrachten wegblijven of worden uitgesteld. Voor een aantal bouwondernemers gaat de omzet dus omlaag in deze maanden. Grotere bedrijven houden dat wel een tijdje uit, maar een kleine ondernemer zal al snel zuinig moeten leven. Dan is elke euro besparing meegenomen. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun je bij sommige verzekeraars tussentijds de omzet waarover in de meeste gevallen de premie wordt berekend naar beneden bij laten stellen. Daardoor gaat je premie omlaag. Kijk dus samen met je adviseur naar de mogelijkheid om de omzet aan te passen.

2. Doe je genoeg aan preventie?

Verzekeren is zorgen dat je niet in de problemen komt bij schade. Maar aan verzekeren gaat nog een stap vooraf: preventie. Als je goed aan risicomanagement doet en de juiste preventiemaatregelen neemt, sla je twee vliegen in een klap: je verkleint de kans op schade én in veel gevallen kun je besparen op je verzekeringspremies. Preventie is dus minstens zo belangrijk als verzekeren.

Preventie is minstens zo belangrijk als verzekeren”

Als ondernemer kun je niet aan alles tegelijk denken. Preventie is een aparte tak van sport waarbij je makkelijk belangrijke details over het hoofd ziet. Je verzekeringsadviseur weet natuurlijk alles van verzekeren, maar is vaak ook gespecialiseerd in preventie. Hij kan dus meedenken over preventiemaatregelen. Denk aan het opstellen van goede protocollen. Als je werknemers hebt, ben je wettelijk verplicht om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie uit te voeren. Bovendien moet je dan een preventiemedewerker aanstellen (heb je 25 of minder werknemers dan kun je dit ook zelf zijn). Je adviseur kan je helpen om na te gaan of je aan die wettelijke verplichtingen voldoet en wat je nog kunt verbeteren.

Zeker nu is preventie erg belangrijk, zodat je voor je opdrachtgevers en medewerkers een veilige werkomgeving kunt bieden. Samen met je adviseur kun je werken aan het opstellen van richtlijnen om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Regel bijvoorbeeld een extra bouwkeet, zodat je personeel niet te dicht op elkaar zit.

De-Goudse-verkering

Je adviseur levert je geld en tijd op

Of het nu gaat om verzekeringen of preventie, het is altijd de beste keuze om een onafhankelijke adviseur in te schakelen. Die weet wat je allemaal kunt doen om schade te voorkomen en kan ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent als het toch misgaat. Het scheelt heel veel tijd als je dat niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken. Bovendien waakt een adviseur er altijd voor dat je oververzekerd bent: een goede adviseur heb je dus zo terugverdiend.

Dit artikel is gesponsord door De Goudse.

Bezoek ook het partnerdossier op Cobouw.nl