partner nieuws

De echte vakman kent zijn verf

bouwbreed 600

Verf maakt hout mooi en geeft het een beschermend jasje. Meer hoefde je vroeger als bouwvakker niet te weten. Dat is nu wel anders. Schilderwerk moet vandaag-de-dag aan hoge eisen voldoen en dat betekent voor alle betrokken partijen: ken uw verf. Mede namens Verf.nl neem ik u graag mee op een leerzame verkenningstocht, waarin de vernieuwde Rubbol XD High Gloss van Sikkens centraal staat.

De echte vakman kent zijn verf

Wanneer je als (onder)aannemer of kleine zelfstandige (zzp’er) gewend bent om jouw klant kwaliteit te leveren, dan gaat de zorg en aandacht ook uit naar kwaliteit in de afwerking van het project. Anders gezegd: je zorgt ervoor dat het schilderwerk van kozijnen, deuren, gevelpanelen enzovoort geen sluitpost is. Hoe bereik je dat? Wel, wanneer je kiest voor een zeer duurzame en onderhoudsvrije verf, dien je meerdere meesters.

Zo duurt het bij gebruik van de vernieuwde Rubbol XD High Gloss veel langer voor er opnieuw moet worden geschilderd – 10 jaar is bij dit Sikkens-product zo’n beetje de norm. Dat tijdsvoordeel komt bij deze hoogglans buitenlak ten goede aan de klant en is als ondernemer natuurlijk een uitstekend verkoopargument. Tegelijkertijd is die lange periode beter voor het milieu en ook dat spreekt veel klanten aan. De Milieucentraal zegt hierover : “Hoe langer en beter een liter verf bescherming kan bieden, des te milieuvriendelijker is die lak, vernis of dat beits, want dan is er minder van nodig – terwijl de verf al die tijd wel het hout beschermt.”

Duurzaam en gezonder

Wanneer ik in het intro zeg: ken uw verf, doel ik duidelijk niet alleen op zaken als prijs en kleur, hoe belangrijk die in het aanbestedingstraject ook mogen zijn. Neen, wanneer we met verf de diepte in duiken, kijken we vooral naar zaken als duurzaamheid en onderhoud op lange termijn. En we houden rekening met het milieu en vragen we ons af of een bepaalde verf gezond is te verwerken.

Want laten we dat laatste niet te snel wegvegen: verf is en blijft een chemisch product, waarmee we dan ook behoedzaam moeten omgaan. Verf kan in meer of mindere mate vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten, zoals terpentine, alcohol of tolueen. Stoffen die voor mens en milieu minder aantrekkelijk zijn. Vandaar dat steeds vaker wordt teruggevallen op watergedragen verfproducten, maar die zijn eigenlijk alleen binnen toepasbaar. Bovendien: in waterverdunbare verven zit weliswaar geen VOS, maar vinden we wel andere schadelijke stoffen. Ook hier blijft het dus oppassen.

Natuurlijke grondstoffen

Voor buitenschilderwerk wordt meestal een lak op terpentinebasis gekozen, een VOS-product dus. Daarom is het altijd verstandig om bij de keuze van de verf eerst de veiligheidsinformatiebladen te lezen. Zodat duidelijk wordt welke maatregelen nodig zijn om er gezonder mee te kunnen werken.

Bij Sikkens wordt al langere tijd gewerkt aan betere verfproducten. Beter in de zin van duurzamer, onderhoudsarmer en veiliger voor de verwerker. Zo bestaat de voor buitenschilderwerk bedoelde en zeer duurzame hoogglanslak Rubbol XD High Gloss uit 40 tot 60 procent herwinbare natuurlijke grondstoffen (we noemen dat ‘Bombast’) en dat uiteraard met behoud van kwaliteit en prestatie. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Rubbol Primer en Primer Extra.

Sikkens maakt bij deze verfproducten gebruik van de door moederbedrijf AkzoNobel gepatenteerde StARtechnologie. StAR staat voor STyreen reinforced Alkyd Resin en is als uniek bindmiddel het basisbestanddeel van de verf. Het resultaat is een hoge mate van bescherming tegen UV-straling en weersinvloeden. Hierdoor blijven de oorspronkelijke glans en verfkleur lang behouden.

Rubbol XD High Gloss is een voor professioneel gebruik bedoelde, dekkende hoogglans buitenlak op basis van alkyd-hars, een polymeer. Hij zit gebruiksklaar in de pot, behoeft geen verdunning en dekt gemiddeld 15 vierkante meter per liter. De lak is soepel verwerkbaar tussen 0 en 30 graden Celsius, zodat hij in ons land nagenoeg het gehele jaar door verwerkbaar is met kwast of roller. De lak is stofdroog na 2 uur, kleefvrij na 4 uur en overschilderbaar na 18 uur. Rubbol XD High Gloss is na gronden toepasbaar op hout en na primeren op metaal en kunststof. Er zijn verpakkingen van 0,5, 1 en 2,5 liter. En er is een uitgebreid kleurengamma, van wit/W05 tot vrijwel alle kleuren uit het Sikkens 5051 Color Concept, de RAL-kleurcollectie en de Sikkens Kleurselectiewaaier. Rubbol XD is ook beschikbaar in Semi-Gloss (halfglans).
Uitgebreide technische informatie is te vinden in de productselector op sikkens of in de Sikkens App.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Verf.nl

Reageer op dit artikel