partner nieuws

Frisse lucht zonder lawaai

bouwbreed 644

Frisse lucht zonder lawaai

Rode en brandende ogen, gebrek aan concentratie, leerlingen (én leraren) die versuft in de klas zitten: in verouderde schoolgebouwen met een slecht binnenklimaat is het aan de orde van de dag.

Een groot aantal schoolgebouwen is voorzien van een mechanische luchtafvoer en een natuurlijke luchttoevoer, weet sales manager Jeroen Wolters van SIEGENIA. “Via raamroosters komt verse lucht naar binnen, terwijl de lucht via een mechanische ventilator weer zou moeten worden afgezogen. Vaak gebeurt dat echter niet. Waarom niet? Omdat er te veel omgevingsgeluiden zijn. Maar ook omdat veel klaslokalen rondom een schoolplein zijn gesitueerd. Het gebeurt nogal eens dat kinderen van de ene klas aan het buitenspelen zijn, terwijl de kinderen van een andere klas juist serieus aan het werk zijn. Dus blijven de ramen en roosters vaak dicht en de mechanische ventilator uit. Met als gevolg een gebrek aan verse lucht en een stijging van CO2-concentratie in het klaslokaal.”

Proefopstelling

De oplossing: AEROPAC, een fluisterstille wandventilator die schone, zuurstofrijke lucht in een ruimte blaast. Het mooie is: met deze ventilator kunnen ramen en rooster gewoon dicht blijven, aldus Wolters. En is van geluidsoverlast geen sprake meer. De AEROPAC – een product van SIEGENIA – kan worden gekoppeld aan SensoAir, een luchtkwaliteitssensor van SIEGENIA. De sensor houdt de luchtkwaliteit van een ruimte, in dit geval een klaslokaal, scherp in de gaten. Het meet onder meer CO2 en VOC (vluchtige, organische stoffen zoals lijm of benzine).

Wanneer de CO2-concentratie bijvoorbeeld te hoog wordt, slaat de ventilator aan. Met de AEROPAC Smart kan de wandventilator ook via een app worden bediend. Een wifinetwerk is niet nodig, want het apparaat beschikt over een eigen wifimodule.

SiegeniaOp de eerste verdieping van een Nederlandse school heeft SIEGENIA onlangs een proefopstelling geplaatst, met twee AEROPACs en één SensoAir. De leraar heeft de SIEGENIA Comfort app op zijn smartphone. Wolters: “De resultaten zijn heel positief, omdat er geen sprake is van een slecht binnenklimaat. Door de schone lucht hebben kinderen minder concentratieproblemen. Ze voelen zich stukken beter en minder slaperig aan het einde van een schooldag. Het is een eenvoudige én goedkope oplossing voor verouderde scholen die een gezond binnenklimaat nastreven.”

Fluisterstil

De fluisterstille wandventilator van SIEGENIA is al ruim 100.000 keer ingezet tegen (toenemende) lawaai- en omgevingsinvloeden, aldus Wolters. De compacte ventilator heeft een laag eigengeluid en kan worden voorzien van verschillende filters. Het apparaat is heel geschikt voor mensen die bijvoorbeeld onder rook van Schiphol of andere overlastgebieden wonen. “Je ziet dat veel mensen die in de buurt van een luchthaven, spoorlijn of snelweg wonen, met de ramen dicht slapen. Het gevolg is te weinig verse lucht en te veel CO2 in de slaapkamer. Dat geeft een onbehaaglijk gevoel. Je gaat er slecht van slapen. Overlast van geluid leidt vaak tot stress en is een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten.”

Met deze ventilator kunnen ramen en rooster gewoon dicht blijven

De AEROPAC, ook geschikt voor grotere ruimtes, biedt uitkomst. Het is een beproefde oplossing voor frisse lucht zonder lawaai. Het apparaat, dat heel eenvoudig aan de muur kan worden opgehangen, is gekoppeld aan een doorvoerbuis met een diameter van 80 millimeter. Deze buis gaat van binnen naar buiten; een roostertje aan de buitenmuur beschermt onder meer tegen de regen. “De installatie neemt niet langer dan drie kwartier in beslag”, legt Wolters uit. “Vervolgens stop je de stekker in het stopcontact en voilà, hij doet het. En vanwege het lage eigengeluid is de AEROPAC toepasbaar op slaapkamers. Bovendien heeft hij een hoge dempingswaarde, waardoor omgevingsgeluid gedempt wordt tot acceptabele waarden.”

Optionele filters

Door gebruik van drie verschillende, optionele filters kunnen ook andere omgevingsinvloeden buiten blijven, zoals stikstofdioxiden, fijnstof en pollen. Ook is er een actief koolstoffilter. Wolters: “Sommige mensen hebben een pollenallergie. Uitlaatgassen van auto’s zijn een ernstig probleem, met name voor mensen met astma. Daarom is het NOx-filter ontwikkeld. Dat biedt niet alleen een oplossing tegen fijnstof of pollen, maar beschermt ook tegen stikstofdioxiden. Zeer geschikt voor gebruik in een grote stad waar veel auto’s rijden. De NOx-filter haalt zelfs zeer fijne, schadelijke of irriterende stoffen uit de lucht.”

AEROPAC

Het apparaat is verkrijgbaar in verschillende versies.
De standaard AEROPAC is een actieve geluidswerende ventilator met filtertechniek. Verder is er de AEROPAC smart, die via een app op de smartphone of tablet kan worden bediend. Deze versie heeft bovendien een timerinstelling en een filtervervangingsindicatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SIEGENIA.

Reageer op dit artikel