partner nieuws

Volledige circulariteit nastreven, laten zien en doen

bouwbreed 767

Volledige circulariteit nastreven, laten zien en doen
In Appingedam zijn binnen vier maanden tijd 56 woningen gebouwd voor inwoners die vanwege versterkingswerkzaamheden aan hun huis die tijdelijk ergens anders moeten wonen.

Honderd procent circulair produceren en bouwen, dat is de ambitie van Jan Snel, een van de koplopers op het gebied van flexibel bouwen in Nederland. Het bouwbedrijf – met hoofdkantoor in Montfoort – realiseert zich heel goed dat de bouw- en vastgoedsector grootgebruiker is van primaire grondstoffen. De cijfers spreken voor zich: de sector is verantwoordelijk voor liefst 50 procent van de CO2 -uitstoot en 45 procent van de afvalproductie.

“Wij geloven in een schone wereld waarin grondstoffen worden hergebruikt en waarin volledig circulair wordt gewerkt”, zegt projectleider circulariteit Jeroen Sheilds van Jan Snel. “Als modulair bouwbedrijf zit hergebruik in ons DNA verweven. De volgende stap is onze processen inzichtelijk en kwantificeerbaar maken zodat we daar circulariteit aan kunnen toevoegen.”

Huisvestingsoplossingen

Modulair bouwen is een van de handelsmerken van Jan Snel. Of het nu om tijdelijke, semipermanente of permanente huizen of gebouwen gaat. Kwaliteit staat voorop, aldus Sheilds. Het familiebedrijf uit Montfoort – dat in ruim 55 jaar veel ervaring en deskundigheid heeft opgebouwd – biedt permanente en semi-permanente huisvestingsoplossingen voor alle marktsegmenten: van studentenhuisvesting tot woning, strandpaviljoen, grote kantoorruimte en scholengemeenschap tot bagageruimte voor vliegveld, sporthal, bankfiliaal of pontwachtershuisje. Jan Snel ontwerpt, bouwt, transporteer, plaatst en herplaatst.

3_JanSnel_studentenhuisvesting

WASA Student Village bij Amsterdam Sloterdijk is een goed voorbeeld van modulair bouwen van Jan Snel.

Levenscyclusanalyse

Herbestemming, hergebruik van materialen, zero waste: ze zijn onlosmakelijk verbonden met het streven naar een circulaire economie. Jan Snel wil weten welke stappen er moeten worden ondernomen voor de circulaire ambities. Voor de kwantificatie is het bouwbedrijf gestart met de implementatie van het platform Ecochain. “Op die manier gaan we op zoek naar waar we in de keten nog meer stappen kunnen zetten. Alles met het oog op waardebehoud van onze modulaire bouwtypen en het streven naar een nul-afvalbeleid waarbij we materialen opnieuw willen inzetten”, aldus Sheilds. “Ecochain maakt het voor ons inzichtelijk waar het verbeterpotentieel zit om onze circulaire ambities te realiseren.”

Ecochain is een R&D platform dat de levenscyclusanalyse berekent van het productieproces, het bouwproces en de gebruikersfase. Er wordt onder meer gekeken naar de impact van gebruikte grondstoffen, energieverbruik, toxiciteit, CO2 , efficiënte van het productieproces, het recyclepercentage en de MKI (MilieuKosten Indicator). Deze milieu impactcategorieën worden bepaald op basis van een levenscyclusanalyse, een internationaal wetenschappelijk erkend rekeninstrument om milieuprestaties van producten te bepalen, aldus Ecochain.

De levenscyclusanalyse geeft inzicht in hoe een footprint van een product is opgebouwd en drukt dat vervolgens uit in verschillende milieu-impact variabelen zoals hierboven benoemd. Een MKI-score van nul houdt in dat een product geen milieuschade veroorzaakt, dus 100 procent circulariteit impliceert.

Sheilds: “Door middel van een hotspotanalyse kunnen wij zien waar het verbeterpotentieel zit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van belastende materialen en processen op bepaalde milieu impact categorieën. Door die analyse weten we precies aan welke knoppen we moeten draaien om richting die MKI-score van nul te gaan.”

JanSnel_studentenhuisvesting

Studentenhuisvesting op IJburg; Amsterdam.

Circulair design en inkoop

100 Procent circulair bouwen begint al bij een circulair design en inkoop, zegt Sheilds. “Circulair design betekent dat alle gebouwen op een dusdanige manier worden ontworpen, dat alle materialen ook daadwerkelijk in nieuwe gebouwen kunnen worden hergebruikt zonder dat het waarde verliest. Ook dat er wordt nagedacht met welke materialen er wordt geproduceerd voor hergebruik.”

Om honderd procent circulair te kunnen produceren en bouwen, is het nodig om deze processen kwantificeerbaar te maken, legt Sheilds uit. Juist dáárom heeft Jan Snel de samenwerking opgezocht met een platform. “We kunnen wel zeggen dat we volledige circulariteit nastreven, maar willen het ook echt laten zien en doen.

Jan Snel: woningen in Appingedam
In zeer korte tijd kwalitatief hoogwaardige woningen bouwen, daar is Jan Snel goed in. Neem de bouw van 56 tijdelijke woningen in Appingedam, midden in het aardbevingsgebied in Groningen. Dat lukte het bouwbedrijf in slechts vier maanden tijd. De woningen – afgelopen december opgeleverd – zijn bedoeld voor inwoners die vanwege versterkingswerkzaamheden aan hun eigen huis tijdelijk ergens anders moeten wonen.
Deze tijdelijke woningen staan op het sportpark aan de Burgemeester Wellemanlaan. De materialen van de woning zijn grotendeels herbruikbaar. Ze worden seriematig in de fabriek in Eemshaven gerealiseerd. Omdat het weer geen rol speelt, kan efficiënter en sneller worden gebouwd.
Het gaat in Appingedam om drie typen woningen: meerpersoons gelijkvloerse woningen met twee slaapkamers, gezinswoningen met twee verdiepingen (drie slaapkamers) en gezinswoningen met kap (vijf slaapkamers). Alle huizen zijn volledig ingericht, dus inclusief ingerichte keuken, werkende televisies en internetaansluitingen, meubels en badkamer.
Ontzorgen is het sleutelwoord. Jan Snel deed ook de aanleg van de tuinen en de infrastructuur. De woningen zijn voorzien van infraroodpanelen voor de verwarming, verder wordt een groot gedeelte van de woning verwarmd door een zonneboiler.
De woningen kunnen vrij eenvoudig worden gedemonteerd, om ze op een andere plek weer op te kunnen bouwen. Ze worden geproduceerd volgens de hoogste normen in duurzaamheid en energieverbruik. Zelfs na een levensperiode van bijvoorbeeld 40, 50 of 60 jaar kan de woning worden weggehaald en op opnieuw worden gebruikt, inclusief fundering.

 

Tekst: Jeroen Kreule / Foto’s Cojan van Toor

Dit artikel is gesponsord door Jan Snel.

Reageer op dit artikel