partner nieuws

Succesvolle transformatie Philipsfabriek Eindhoven

bouwbreed 550

Succesvolle transformatie Philipsfabriek Eindhoven
Strijp TQ in Eindhoven. Foto: Ruben Meijerink.

Het pand van de oude Philipsfabriek, Strijp TQ in Eindhoven, is met zijn 40.000 vierkante meter de blikvanger van het Strijp T-terrein. Het gebouw gaat ruimte bieden aan hightech-productiebedrijven, bedrijven met een creatieve inslag en horecagelegenheden. Hiervoor moet het gigantische complex worden verbouwd. In 2017 vonden de eerste gesprekken plaats tussen GEVA Vastgoed (eigenaar Strijp T-terrein) en elektrotechnisch installatiebedrijf Timmers Projecten & Service, die op zijn beurt de samenwerking aanging met Schneider Electric.

In november 2017 kreeg Timmers Projecten & Service groen licht voor de transformatie. Al snel werd duidelijk dat het een grote klus zou worden. Technisch directeur Willy Timmers zocht daarom samenwerking met Schneider Electric; een betrouwbare partner die op korte termijn een breed pakket aan componenten kan leveren.

Schneider ElectricUitdagingen

Bij de transformatie van de oude Philipsfabriek tot kantoorruimtes stonden Schneider Electric en Timers Projecten & Service voor twee grote uitdagingen: een kort tijdsbestek en het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen.

De partijen werden in een laat stadium, na de aanbesteding- en voorbereidingsfase, bij de werkzaamheden betrokken. De uitdaging van dit project lag dan ook vooral in de snelheid van handelen. Willy Timmers: “Het gebouw is groot en er moest veel gebeuren in een beperkte tijd.”

Een halfjaar had het elektrotechnisch installatiebedrijf de tijd om het gebouw gebruiksklaar te maken. In dat tijdsbestek is er 20.000 vierkante meter verbouwd en geïnstalleerd. Een flexibele energievoorziening was voor de klant, GEVA Vastgoed, noodzakelijk, omdat de ruimtes worden verhuurd aan verschillende bedrijven en organisaties. Zo kan de energievoorziening eenvoudig worden aangepast of uitgebreid bij het opsplitsen van een ruimte als er bijvoorbeeld nieuwe huurders komen of bij een bedrijfsverhuizing binnen het pand.

Hiernaast moest het gebouw zo duurzaam mogelijk worden. Hergebruik van het pand en een verlaagd energieverbruik vormden een leuke uitdaging.

Oplossingen

Om het gebouw te voorzien van een flexibele energievoorziening is de installatie multifunctioneel opgezet. Met centrale railkokersystemen, aftakkasten en verdeelkasten is de energiedistributie zo ingericht dat er makkelijk op wijzigingen kan worden ingespeeld. Er zijn drie trafo’s geïnstalleerd met een vermogen van respectievelijk 1000, 1600 en 1750 kVA en centrale railkokersystemen in de schachten.

Ook de duurzaamheidsdoelstellingen zijn behaald. Het uiterlijk van het gebouw is gelijk gebleven, zodat het prachtige industriële verleden van Eindhoven niet wordt vergeten. Dit terwijl de buitenschil tijdens de verbouwing toch volledig is gemoderniseerd. “Het hergebruik van het gebouw zelf laat de duurzaamheid mooi zien, alsook het energieverbruik. Het dak ligt vol met zonnepanelen en een groot deel van de opgewekte energie gaat terug naar het net. De verlichting heeft een daglichtregeling en is dimbaar. Er is echt alles aan gedaan om het zo energiezuinig mogelijk te maken.” zegt Isabelle Heitkoning, accountmanager bij Schneider Electric.

“De energiedistributie is zo ingericht dat er makkelijk op wijzigingen kan worden ingespeeld”

Willy Timmers, Vivian Timmers (beiden van Timmers Projecten & Service), Isabelle Heitkonig en Willy Berkers (beiden van Schneider Electric) in het gebouw Strijp TQ in Eindhoven. Foto: Ruben Meijerink.

Resultaten

Alle oude installaties zijn verwijderd. Er is tot op het beton gestript en vanaf nul geïnstalleerd. Tussen november 2017 en april 2018 is er keihard gewerkt om de eerste fase gebruiksklaar te krijgen. En dat is gelukt! Uit dit succes vloeit voort dat Timmers Projecten & Service samen met Schneider Electric ook fase 2 gaat uitvoeren: de resterende 20.000 vierkante meter.

Isabelle Heitkonig stelt dat dit project voor Schneider Electric om twee belangrijke redenen succesvol is. “We hebben meerdere oplossingen en materialen in het project kunnen verwerken. Daarbij verliep de samenwerking met alle partijen heel prettig. Gedurende het project waren er meerdere evaluatiemomenten. Door open te communiceren konden we ook dingen die minder goed liepen vlot ombuigen en oplossen. We delen dezelfde waarden, zoals vertrouwen, inzet, wederzijds respect, en we hebben gezamenlijk de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd.

Schneider Electric WhitepaperDownload de whitepaper met de volledige Case Study Succesvolle transformatie Philipsfabriek Eindhoven:

 

 

 

 

 

In Eindhoven is een oude Philips-fabriek omgebouwd tot eigentijds kantoorgebouw. Elektrotechnisch installatiebedrijf Timmers Projecten & Service zocht voor dit enorme project de samenwerking met Schneider Electric, die er op haar beurt de nodige partners bij betrok. Fase 1 is inmiddels naar ieders tevredenheid voltooid en daarom gaan dezelfde partijen nu ook fase 2 realiseren.

 

Reageer op dit artikel