Markt regelt recycling van betonnen dakpannen in convenant

Markt regelt recycling van betonnen dakpannen in convenant
Namens de Stichting Dakmeester ondertekende voorzitter Will Verwer het Convenant Recycling Betondakpannen en voorzitter Ton van der Giessen deed dat voor BRBS Recycling.

Dankzij het Convenant Recycling Betondakpannen worden vanaf heden door de 23 grootste dakdekkersbedrijven van hellende daken in Nederland aangesloten bij de Stichting Dakmeester, tussen de 15 en 25 miljoen betondakpannen op jaarbasis aangeboden voor recycling. Stichting Dakmeester en BRBS Recycling, branchevereniging breken en sorteren, hebben dat in het convenant vastgelegd.

Dat is goed nieuws voor het milieu, want zo ontstaat een hoogwaardige grondstof voor nieuwe betonproducten, bijvoorbeeld voor nieuwe betondakpannen zelf. Een grondstof met een lagere milieubelasting dan nieuwe grondstoffen en die tegelijkertijd verdere uitputting van onze aarde voorkomt.

De 23 dakdekkersbedrijven - ‘Dakmeesters’ - verplichten zich tot het in gang zetten van recycling van de stroom van oude betondakpannen. Het materiaal wordt aangeboden aan gespecialiseerde recyclebedrijven, aangesloten bij BRBS Recycling. Deze verplichten zich tot het opwerken van de dakpannen tot een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuw beton.

Dakmeester

De Dakmeesters staan aan het begin van deze keten. Zij zijn in staat om de dakpannen apart te houden en de logistiek te regelen naar de specialistische recyclebedrijven die een recycle garantie afgeven. Recycling van de oude betondakpannen wordt een vast onderdeel van de reeds 15 jaar bestaande Daksysteemgarantie. Het onderdeel recycling wordt daarmee vastgelegd in het zogenoemde Dakdossier.

Convenant draagt bij aan circulaire economie

Het convenant is een uitstekend voorbeeld van hoe marktpartijen werken aan de circulaire economie en in dit geval met een volledig gesloten cirkel. Tot nu werden oude betondakpannen vooral gebruikt als basis voor bijvoorbeeld wegfundering. Als nieuwe grondstof levert dit weliswaar een bijdrage aan hergebruik, maar het is niet circulair.

Monier, de grootste producent van betondakpannen in Nederland, ondersteunt dit initiatief met de gelijktijdige ondertekening van de intentieverklaring om een deel gerecycled materiaal toe te voegen aan de productie van nieuwe betondakpannen.

stichting dakmeester
Ton van der Giessen bij de af te voeren betondakpannen.

Ondertekening Convenant Recycling Betondakpannen

De ondertekening van het convenant door voorzitter stichting Dakmeester Will Verwer en voorzitter Ton van der Giessen van BRBS Recycling vond plaats op een van de renovatieprojecten van de in totaal 400 woningen van Wonen Limburg te Venray. Directeur Aedes Jeroen Pepers, Wim Hazeu bestuurder Wonen Limburg en wethouder Martijn van der Putten gemeente Venray onderstreepten met hun aanwezigheid het belang van dit convenant. Dakmeester Pex Dakbedekkingen uit Echt en Dakmeester Gebr. Janssen uit Horst/Beugen voeren de projecten uit.

Over de betrokken partijen

dakmeester

Stichting Dakmeester is sinds 1998 het platform van proces-gecertificeerde dakdekkersbedrijven en toonaangevende producenten van materialen voor hellende daken. Dit samenwerkingsverband wil de kwaliteit van de hellende daken in Nederland naar een nog hoger niveau brengen, gezamenlijk kennis delen en samen ontwikkelen. Het streven naar circulaire hellende daken is ook een onderdeel van deze samenwerking.

BRBS Recycling is de branchevereniging van sorteer- en recyclingbedrijven. Op jaarbasis verwerken deze bedrijven samen meer dan dertig miljoen ton bouw-, sloop- en overig materiaal afkomstig van bedrijven en huishoudens tot nieuwe, kwalitatief hoogwaardige grondstoffen.

Monier is onderdeel van de BMI Group, een wereldwijde toonaangevende producent en leverancier van bouwmaterialen voor hellende en platte daken. Monier bedient haar klanten in de Benelux met een breed assortiment keramische en betonnen dakpannen, daksysteemcomponenten, isolatie, zonne-energiesystemen en technisch advies.