partner nieuws

Nieuwbouw met een wow-factor

bouwbreed 2373

Daar gaat heipaal nummer zoveel de grond in, op nog geen 200 meter van de ruime kamer van de 62-jarige Ton van der Veldt, oprichter van AFAS Software. Vlak daarachter rijdt een vrachtauto met ruim twintig kuub afgegraven zand, klaar om het bouwterrein te verlaten. Het is een doordeweekse ochtend in maart, de voorjaarszon schijnt. En het waait, want de vlaggen van Dura Vermeer en HOMIJ wapperen flink. “Zo gaaf om te zien, die bedrijvigheid aan de overkant”, glundert Van der Veldt. In totaal worden 1005 heipalen de grond in geslagen, vervolgt hij. “En er zijn al 1042 trekankers geplaatst.”

Nieuwbouw met een wow-factor

Zijn enthousiasme is niet zo verwonderlijk, want schuin tegenover het huidige hoofdkantoor van AFAS Software aan de Philipsstraat in Leusden komt het AFAS Experience Center, het nieuwe onderkomen van de producent van bedrijfssoftware. De reden: het bedrijf met ruim 400 werknemers in dienst groeit uit zijn jasje. Zittend achter zijn bureau heeft Van der Veldt prachtig zicht op het gehele bouwterrein van ruim vier hectare groot. Als het even kan, brengt hij dagelijks een bezoek aan het bouwterrein. Van der Veldt heeft zijn eigen werkschoenen en helm (uiteraard met AFAS-logo) altijd klaar liggen. Om te vergaderen, maar vooral ook om naar het aantrekkelijke schouwspel van zeer nabij te kijken.

AFAS Experience centre

Anders dan anders

AFAS Software kocht de locatie in 2011. Op deze plek stond tot voor kort de Bank Giro Centrale, gebouwd in de jaren zeventig. “Ik wist het nooit, maar in dat gebouw werden alle betaalcheques verwerkt.” De Bank Giro Centrale – ook wel De Bunker genoemd – sloot in 2008, sindsdien stond het pand leeg.

Op het moment van de aankoop had Van der Veldt nog geen ontwerp en plan. “Ik dacht alleen: door de sterke groei van dit bedrijf gaan we die locatie in de toekomst hoe dan ook nodig hebben.” Een ding was van het allereerste moment zeker: de nieuwbouw moest anders dan anders worden. “AFAS Software is een positief ingesteld bedrijf dat graag anders dan anderen wil zijn. We willen dat mensen die bij ons op bezoek komen, worden verrast. Dat ze denken: wow, wat gebeurt hier allemaal? Dat effect willen we graag bereiken. In het huidige pand, maar ook in ons nieuwe onderkomen.”

Van der Veldt nam het heft voor de nieuwbouw in eigen hand. “Ik had louter externen kunnen inhuren, dan was er ook een plan gekomen. Maar ik wilde me er graag zélf in vastbijten. Zie het als een soort laatste klus voor mijn pensioen.”

Om het nieuwbouwplan handen en voeten te geven, is Van der Veldt volgens eigen zeggen met een handvol vertrouwelingen drie jaar ‘ondergedoken’ geweest. Met een belangrijke rol voor zijn broer Steef van der Veldt: hij werd verantwoordelijk voor het ontwerp. “Hij was net met pensioen gegaan, maar ik wilde hem er dolgraag bij hebben. Er was nog wel een puntje: hij had nog nooit in 3D getekend, alleen in 2D. En het moest wel in 3D, omdat ik tijdens het ontwerpproces zo veel mogelijk wilde beleven hoe het er uit kwam te zien. Steef vond het prima en heeft een aantal cursussen gevolgd.”

AFAS Experience centre

Alles draait om beleving

Beleving staat centraal in het ontwerp. Voor zowel de klant, de medewerker als de bezoeker. Beleving, in combinatie met IT-innovatie, entertainment, educatie en werkplezier. Toekomstproof, gebaseerd op de veranderende manier van werken, leren en verblijven. Dura Vermeer, in juli 2017 geselecteerd als aannemer, noemt het niet voor niets een state-of-the-art-complex.

Wie naar de maquette van het AFAS Experience Center kijkt – in de gang van Van der Veldts werkkamer – kan niet anders dan concluderen dat het langgerekte complex een opvallend ontwerp heeft. Van bovenaf gezien heeft het iets weg van een bloem. De gebouwen hebben ronde vormen, verder is er veel ruimte voor groen. Van der Veldt: “Zie je dat pannaveldje en die Jeu de Boulesbaan? En daarnaast komt een tafeltennistafel. Iedereen die hier straks komt, moet kunnen bewegen. Iemand die bij ons een cursus volgt, maar ook een ontwikkelaar van software die de hele dag naar een scherm zit te turen moet af en toe even naar buiten kunnen om te ontspannen.”

Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, tussengebouwen, een restaurant, een theater en een ondergrondse parkeergarage. Al deze gebouwen staan met elkaar in verbinding. Rondom wordt een parkachtige tuin aangelegd, inclusief een grote waterpartij en een heuvel waar mensen op kunnen zitten. De ondergrondse parkeergarage telt twee lagen en biedt plek aan 760 auto’s. Op het buitenterrein komen veertig parkeerplaatsen.

Het hoofdgebouw heeft een vloeroppervlakte van circa 8000 vierkante meter en is bedoeld voor de medewerkers van AFAS Software. Dit gebouw – met aan weerszijden twee ronde torens – bestaat uit vier verdiepingen; alleen de rechter toren heeft een vijfde verdieping.

De tussengebouwen zijn onder meer bedoeld voor demonstraties, opleidingen, sport (sportzaal en fitnessruimte) en studio’s. Ook is er een binnentuin. Blikvanger van het ontwerp is de halve glazen bol: het theatergebouw, met in de grote zaal ruim 800 zitplaatsen. Het theatergebouw bestaat verder uit 5 auditoria, verschillende loungeruimtes, kleedkamers en een café. Van der Veldt: “In het huidige pand beschikken we ook over een professioneel theater, maar het nieuwe theater wordt veel groter.” Het theater is bedoeld voor eigen presentaties en bijeenkomsten, maar Van der Veldt sluit niet uit dat de grote zaal – in de avonduren en weekenden –gaat worden gebruikt voor langlopende producties. “Denk aan musicals. Om die reden krijgt het theater ook een eigen ingang.”

AFAS Experience centre

Fijne samenwerking met bouwpartners

Van der Veldt roemt de samenwerking met de bouwpartners, die volgens hem op een bijzondere manier tot stand is gekomen. “We zijn bewust geen aanbestedingstraject gestart, om vervolgens in zee te gaan met de partij die het goedkoopst zou kunnen bouwen. We hebben het anders dan anders gedaan. Liever spreek ik van een offerte-proces. We hebben een website gelanceerd waarop iedere partij kon reageren. Daarna hebben we een sessie gehouden in ons theater, met veertig bouwbedrijven en vijftig E- en W-bedrijven. Tijdens de sessie hebben we onze wensen toegelicht.”

Uiteindelijk heeft AFAS Software – met verschillende inspiratiesessies tussendoor met de overgebleven partijen – gekozen voor Dura Vermeer Bouw Hengelo als bouwer en HOMIJ als E- en W-bedrijf. “Dura Vermeer was getriggerd op innovatie, dat sprak ons aan. Bovendien kwam het bedrijf met eigen ideeën, waar het beter en slimmer kon. HOMIJ stelde zich ook zo op. Het is een prestigieus project. Niet alleen voor ons, maar voor alle betrokken partijen.”

Als alles volgens planning verloopt, kan het AFAS Experience Center op 1 januari 2021 officieel in gebruik worden genomen. Dan zit Van der Veldts laatste klus er op. Of toch niet helemaal? “Ik geloof niet dat ik graag met pensioen ga, ik zal altijd betrokken blijven bij dit bedrijf. Ik krijg een eigen kamer in het nieuwe hoofdgebouw. Maar die zal een stukje kleiner zijn dan de kamer die ik nu heb.”

AFAS Experience centre

Reageer op dit artikel