partner nieuws

Goede voorlichting is essentieel bij woningbouwproject

bouwbreed 2018

“Kopers kennis laten maken met het product, ze er letterlijk aan laten ruiken en voelen, zegt meer dan duizend woorden acquisitie”, stelt Mark Hoornstra in een reactie naar de ervaringen met HABITO wanden in de woningnieuwbouw. Onlangs is door zijn bedrijf het eerste project opgeleverd, waarin de nieuwe generatie Metal Stud wanden als kamerscheidende wand is toegepast.

Goede voorlichting is essentieel bij woningbouwproject

Hoornstra is als directeur van Slokker Innovate nauw betrokken geweest bij dit proces. “Sinds 2012 houden wij ons vanuit onze fabriek in Zeewolde bezig met industrieel bouwen. Eén van onze producten betreft het zogenoemde Spaarhuis; een vanuit de fabriek kant-en-klaar geleverde woning, die op locatie wordt geassembleerd. In deze woningen pasten we als kamerscheidende wanden Metal Stud wanden toe, die als gesealde pakketten met het project werden meegeleverd. Gaandeweg bleek dat vooral woningcorporaties, maar ook toekomstige eigenaren van nieuwbouwwoningen, minder enthousiast waren over Metal Stud wanden. Ze zouden niet stootbestendig zijn, je kon niet iets ophangen zonder de juiste pluggen en de wanden zouden niet geluiddicht zijn. Met deze opmerkingen zijn we in contact getreden met Schuurmans Afbouwsystemen. Bijzonder was dat Gyproc juist op dat moment al bezig was om aan deze vraag uit de markt tegemoet te komen met de ontwikkeling van de HABITO wand”, licht Hoornstra toe.

Slokker metal stud

De bouw van 57 nieuwbouwwoningen in Culemborg is het eerste project waar Slokker Innovate de nieuwe HABITO wand heeft toegepast.

Wensen aannemer

Hoornstra stelt dat de voordelen van de HABITO wand naadloos aansluiten bij de eisen die de aannemer aan kamerscheidende binnenwanden stelt. “De nieuwe wand is afgewerkt met een harde beplating en kan door het gladde oppervlak zowel behangklaar als schilderklaar worden opgeleverd. De wand is stootvast, heeft standaard al een hoge geluidsisolatie en kan met een extra isolatie in de spouw nog verder worden verhoogd. Ook het aanbrengen van een ophangsysteem is vereenvoudigd met het simpelweg indraaien van een schroef die tot een gewicht van 30 kilogram per schroef kan worden belast”, somt Hoornstra de voordelen op. Daarnaast, zo stelt de bouwer, is de wand scheur overbruggend en met de droge bouwmethode prima toepasbaar in het systeem van industrieel bouwen.

Gyproc Metal Stud

Voor aanvang van een nieuw project organiseert Slokker kopersdagen. De toekomstige bewoners worden voorgelicht over onder meer de afwerkingsmogelijkheden en hoe de wand kan worden belast.

Kopers overtuigen

Nu de fabrikant zelf overtuigd was van de voordelen van de nieuwe generatie Metal Stud wand kwam de opgaaf om ook de eindgebruiker over de koudwatervrees heen te helpen. Het eerste project waar Slokker Innovate de nieuwe wand wilde gaan toepassen was de bouw van 57 nieuwbouwwoningen in Culemborg. “Samen met Gyproc en Schuurmans hebben we ons gebogen over de vraag hoe de eindgebruiker deze wand gaat ervaren. We organiseren voor aanvang van ieder nieuw project kopersdagen. Toekomstige bewoners kunnen dan bij ons in de fabriek zien hoe hun woning wordt gemaakt. Ze zien hun eigen gevelelement voorzien van hun naam klaarstaan in de fabriek. Tijdens die kopersdagen is er ook een stand van Gyproc. Bewoners worden hier dan voorgelicht over het type kamerscheidende binnenwand dat in hun woning zal worden toegepast. Het is van belang dat mensen deze wand dan kunnen ervaren. Ze worden voorgelicht over de afwerkingsmogelijkheden, hoe we de wand naar wens extra geluidsisolerend kunnen maken, vooral een wens bij jonge gezinnen, maar ook hoe de wand kan worden belast. Ze krijgen letterlijk een schroevendraaier in de hand om te ervaren hoe eenvoudig de schroef kan worden ingebracht en er iets aan kan worden opgehangen”, vertelt Hoornstra.

Scepsis

Tijdens deze dagen ziet hij de aanvankelijke scepsis tegen deze nieuwe binnenwand omslaan in enthousiasme. “Deze wanden wijken af van de bekende wanden die uit gipsblokken bestaan. Daar wordt op verjaardagen over gepraat. Zo’n wand bestaande uit wat regelwerk met gipsplaten kan nooit goed zijn, is de gedachte. Door de toekomstige bewoners het vooraf te laten beleven en er voorlichting over te geven, merk je dat het vertrouwen in deze nieuwe wand groeit. Dat is natuurlijk een proces waar we met elkaar door heen moeten.”

De oplevering van de eerste woningen waar de HABITO wand als kamerscheidende wand is toegepast is zonder problemen verlopen. Kopers zijn niet alleen enthousiast over het gehele product maar ook bijzonder te spreken over de ervaring met de nieuwe binnenwanden. Het volgende project waar de HABITO wanden zullen worden toegepast staat inmiddels op stapel.

 

“We laten kopers zelf letterlijk in de wand schroeven”

Reageer op dit artikel