partner nieuws

Haal alles uit BIM

bouwbreed 916

Wijchen heeft er sinds kort een groene en ruim opgezette buurt bij: Oostflank, gerealiseerd door KlokGroep en Xella. Met de kennis en ervaring van ‘Oostflank’ en andere projecten helpt Xella ketenpartners alles uit BIM te halen.

Haal alles uit BIM

“De fouten die we toen maakten, maken we nu niet meer”

Tussen het levendige centrum van Wijchen en het idyllische Wijchense Meer in staan vijf woongebouwen die ruimte bieden aan 118 huur- en koopappartementen en 19 grondgebonden woningen. KlokGroep uit Nijmegen realiseerde dit project in samenwerking met Xella. Daarbij maakten zij gebruik van het Bouw Informatie Model (BIM). ‘Wij werken samen met co-makers en BIM is het ideale communicatiemiddel voor die samenwerkingsvorm,’ legt Jaco Kamphorst, Hoofd Virtueel Bouwen van KlokGroep uit.

Xella BIM

Efficiëntere voorbereiding
Alle woningen van Oostflank bestaan uit casco’s van Silka en binnenwanden van Ytong. “Beide bouwsystemen zijn snel en flexibel”, licht Kamphorst toe. “De BIM-modelleurs van Xella wisselen hun teken- en voorbereidingswerk van Silka en Ytong met ons uit via BIM.” Deze BIM-werkwijze zorgt volgens Kamphorst dat de samenwerking met Xella in de voorbereiding efficiënter verloopt. “In 3D is het veel makkelijker om vroegtijdig knelpunten in beeld te krijgen en op te lossen. De voorbereidingsfase neemt meer tijd in beslag, maar die winnen we terug in de uitvoering.”

Xella BIM

Geen noemenswaardige clashes
Dat Xella en KlokGroep al meer projecten met BIM hebben gerealiseerd, wierp zijn vruchten af bij de bouw van Oostflank. Kamphorst: “We hebben het BIM’en met elkaar eerst in de vingers moeten krijgen. Bij de eerste projecten hebben we leergeld betaald. Maar de fouten die we toen maakten, hebben we bij Oostflank niet meer gemaakt. We hebben geen noemenswaardige clashes gezien, met alle voordelen van dien: minder bouwfouten, materiaalverlies en tijdverlies. Dankzij het BIM-proces met Xella bouwen we sneller en goedkoper.” Oostflank is een van de tientallen BIM-projecten die Xella sinds 2012 realiseerde. Deze praktijkervaring deelt Xella met ketenpartijen via onder meer kennisdossiers, seminars en presentaties.

Xella BIM

Ze vormden ook de basis voor Model X, het 7-stappenplan van Xella voor een efficiënt BIM-proces. Zo helpt Xella architecten en aannemers, ervaren of beginnend, om alles uit BIM te halen.

Ook alles uit BIM halen? Ontdek de 7 redenen om te BIM’en met Xella

Reageer op dit artikel