partner nieuws

Efficiënte controle op de bouwplaats

bouwbreed 708

Efficiënte controle op de bouwplaats
Heras verhuurt en installeert een complete oplossing: apparatuur, software, hekken, poorten en tourniquets.

De digitalisering van de bouwplaats begint bij de poort. Heras Mobile Fencing & Security ontwikkelde software voor een efficiënte controle op het komen en gaan van personeel en bezoekers op de bouwplaats. Eén muisklik en de uitvoerder weet precies welke personen zich op het terrein bevinden. Belangrijk voor de veiligheid, terwijl ook wettelijke voorschriften zo beter kunnen worden nageleefd. En omdat Heras Smart Access ook de uren dat iemand aanwezig is registreert, kunnen over te betalen vergoedingen geen misverstanden meer ontstaan.

Helaas heeft het initiatief van Bouwend Nederland om tot een landelijk arbeidskrachten ID-systeem te komen nog niet tot succes geleid. Dit betekent dat er momenteel door meerdere marktpartijen arbeidskrachtenregistratie systemen worden ontwikkeld en reeds aangeboden. De daarbij verstrekte passen werken moeiteloos met Heras Smart Access,” verklaart Joep Coenen, sales manager bij Heras Mobile Fencing & Security.

Begeleiding op maat

Coenen monitort nauwlettend de ervaringen van de klanten die sinds dit voorjaar met het systeem werken. “De gebruikers reageren over het algemeen zeer positief. Ze vinden het een verademing omdat ze de registratie niet meer in Excel of op papier hoeven bij te houden. Dat scheelt enorm veel rompslomp.” Hoewel Smart Access volgens Coenen een zeer gebruiksvriendelijk systeem is, blijkt dat vooral de jongere generaties er direct mee overweg kunnen. “Voor wie met een laptop is opgegroeid, heeft deze apparatuur geen geheimen. Voor jongeren is het plug and play. Gebruikers die niet veel hebben met digitale technieken, hebben behoefte aan meer uitleg. Wij steken veel energie in klantspecifieke begeleiding. Een introductie van een half uur is onvoldoende gebleken. Die nazorg is een les voor ons geweest. Om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten zijn wij bezig de protocollen nog beter in te richten.”

Vingerscan

Smart Access bestaat uit een smartbox die bij een tourniquet, een hek of een slagboom kan worden geplaatst. De barrière kan alleen worden gepasseerd met een pas of een vingerscan. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de bouwplaats rondom is omheind. In de praktijk blijken gebruikers de voorkeur te geven aan de vingerscan. Zo’n negentig procent kiest voor deze identificatiemethode. Vanwege de fraudebestendigheid, weet Coenen. “Een pas is zo lek als een mandje. Die kun je verliezen of doorgeven aan een ander. Met een vingerscan kun je niet knoeien. In vergelijking met een pasje vraagt een vingerscan eenmalig iets meer aandacht en zorgvuldigheid bij de intake. Het protocol daarvoor dient, zo hebben we nu geleerd, strak te zijn.”

De smartbox stuurt de gegevens naar de cloud, zodat behalve de uitvoerder ter plaatse ook de directie op afstand op ieder gewenst moment kan controleren wie er op de bouwplaats aanwezig zijn.

Controle en registratie

Tot nu toe hebben vooral grote bouwbedrijven Heras Smart Access aangeschaft. Dat is verklaarbaar, denkt Coenen: “Op een bouwplaats waar driehonderd mensen rondlopen, kent vrijwel niemand elkaar. Onbevoegden zouden er niet opvallen. Digitale toegangscontrole voorkomt dat onbekenden het terrein betreden.” Toch kan het systeem ook voor kleinere ondernemingen wel degelijk van nut zijn, benadrukt de sales manager. “Op een kleine bouwplaats waar iedereen elkaar kent, heeft toegangscontrole geen hoge prioriteit, maar Smart Access kan er wél worden gebruikt voor de aanwezigheidsregistratie. De smartbox hoeft niet per se op het toegangshek te zijn aangebracht. Je kunt hem ook in de keet ophangen en hem bij wijze van spreken gebruiken als de ouderwetse prikklok. Wie niet klokt, krijgt zijn facturen niet betaald.”

toegangscontrole

De smartbox kan overal worden aangebracht en ook weer verplaatst.

Controle op de toegang en een degelijke registratie wie er op de bouwplaats aanwezig is, is voor alle bouwbedrijven van belang. De Belastingdienst en de arbeidsinspectie controleren regelmatig en kunnen boetes uitdelen als de administratie niet op orde is.

Een aanspreekpunt

Heras Mobile Fencing and Security is niet de enige aanbieder van software die de bouwplaats afgrendelt voor ongewenste bezoekers en registreert wie er in en uitlopen. Maar Heras Smart Access onderscheidt zich wel op een aantal belangrijke punten van andere systemen, stelt Joep Coenen.

“Een belangrijk verschil is dat de meeste systemen óf op een pas werken óf op een vingerscan. Bij ons kan de gebruiker kiezen uit beide mogelijkheden. Een ander verschil is dat ons systeem zonder bekabeling wordt aangelegd. Bij ons heb je eigenlijk alleen maar stroom nodig. Dat maakt het heel flexibel. Je kunt de smartbox overal aanbrengen en ook snel weer verplaatsen. En wat Heras Smart Access volgens ons vooral zo aantrekkelijk maakt, is dat wij een complete installatie leveren. Naast de apparatuur leveren wij ook de hekken, de poorten of de tourniquets. Wij besteden niets uit. Als iets niet zou werken, hoeft de klant niet eerst uit te zoeken wie hij moet bellen om assistentie. Hij heeft maar één aanspreekpunt. Dat is wel zo overzichtelijk.”

Reageer op dit artikel