partner nieuws

‘Smart Cities’– waar te beginnen?

bouwbreed Premium 531

‘Smart Cities’– waar te beginnen?

Er gaat geen dag voorbij waarop we niet een stukje technologie gebruiken dat ons dagelijks leven beïnvloedt. Denk hierbij aan sociale media, contactloos betalen, smartphones en internetapplicaties waarmee we onze woningen op afstand kunnen bedienen.

Smart Cities brengen deze ontwikkelingen tot een hoger niveau door problemen binnen de stad nader aan te pakken met behulp van technologie. Van verkeers- en parkeersensoren om verkeersopstoppingen te verminderen, tot aan sensoren op afvalbakken die de gemeente informeren wanneer deze moeten worden geleegd. Steden stellen ook steeds meer hun data open om de burgers in staat te stellen nieuwe diensten te kunnen creëren en meer inzicht te krijgen in het stadsleven.

Nieuwe diensten
Hoe wordt een stad een Smart City? Smart Cities zullen naar verwachting in 2020 nieuwe diensten ontwikkelen ter waarde van 757 miljard dollar en met meer dan 20 miljoen Google-zoekresultaten voor Smart Cities is er geen tekort aan informatie. Op basis van deze terugkoppeling uit de markt beseft BSI dat er sterk behoefte is aan een set normen die voorziet in een praktisch, pragmatisch kader. Dit kader geeft aan waar te beginnen bij het doorvoeren van veranderingen in steden, hoe de belanghebbenden hierbij te betrekken, op welke wijze de business case moet worden opgesteld en hoe de invloed hiervan kan worden gemeten.
Dit vormt de basis van de aankomende ISO 37106 norm, die later dit jaar voor openbare raadpleging beschikbaar is. PAS 181 ligt op één lijn met een aantal andere normen, waaronder PAS 184, gericht op smart city-oplossingen, en PAS 183 en PAS 185, die betrekking hebben op privacy- en beveiligingsbeheer.

Kernprincipes
De norm PAS 181 is niet gedreven door technologie en wil in plaats daarvan dat steden beginnen met de basis. Ten eerste moet er inzicht worden verkregen in de problemen waarmee inwoners en bedrijven te maken hebben. Ook moet de stad een duidelijke plan hebben om meetbare effecten te bereiken. Dit omvat vier kernprincipes, waaronder:  a) Visionaire stad, b) Stad waarin de burger centraal staat c) Digitale stad, d) Open en samenwerkende stad.

Beveiligingsgerichte aanpak
Een belangrijk aandachtspunt is de beveiliging, want als deze technologie in verkeerde handen komt, kan dit grote schadelijke gevolgen hebben voor de stad. Potentiële toegang tot bewakingscamera’s, verkeerscontroles, slimme meters of gezondheidszorg-apparaten, dit zijn allemaal bedreigingen die moeten worden beheerst. De nog in ontwikkeling zijnde norm PAS 185 geeft regels voor een beveiligingsgerichte aanpak voor Smart Cities. Zonder de innovatie in de weg te staan, biedt deze nieuwe norm aanwijzingen voor het opstellen van belangrijke controles om veiligheidsbedreigingen te kunnen beheren.

Smart CitiesDownload onze gratis aanvullend whitepaper (Engelstalig) en leer over de bestaande Smart City-normen en -kernprincipes.  Download whitepaper

bsi logo

Reageer op dit artikel