partner nieuws

Technisch vernuft voor de natte cel

bouwbreed 134

De snelle renovaties van de Stroomversnelling daagden Mosa uit: waarom kon een heel huis in één week energieneutraal worden gemaakt, maar kost het opknappen van de badkamer nog steeds veel tijd? “Het was de directe aanleiding om Mosa Panel te ontwikkelen samen met onze partners Eurocol en Wedi”, vertelt Stijn Rutten, industrieel ontwerper bij Mosa. […]

Technisch vernuft voor de natte cel

De snelle renovaties van de Stroomversnelling daagden Mosa uit: waarom kon een heel huis in één week energieneutraal worden gemaakt, maar kost het opknappen van de badkamer nog steeds veel tijd? “Het was de directe aanleiding om Mosa Panel te ontwikkelen samen met onze partners Eurocol en Wedi”, vertelt Stijn Rutten, industrieel ontwerper bij Mosa.

Stof en lawaai

Een badkamer renoveren is vaak tijdrovend en arbeidsintensief; oude leidingen en tegels moeten worden verwijderd, wanden uitgevlakt en bij het tegelen heb je te maken met uithardingstijden. “Daarbij veroorzaken deze renovaties veel stof en lawaai.” Met Mosa Panel behoort die overlast tot het verleden. De tegelpanelen zijn zelfdragend en kunnen zowel tegen een kale ruwe wand als voor een oude tegelwand worden geplaatst. Bovendien zijn ze waterdicht en is het mogelijk om leidingen weg te werken zonder te frezen. De panelen plaats je eenvoudig tegen het bestaande tegelwerk van de keuken, toiletruimte of badkamer. Een ontbrekende tegel is daarbij geen probleem. En als de woningbouwcorporatie wil dat de natte cel tot bovenaan wordt betegeld, dan kunnen er stroken boven de bestaande tegels worden geplaatst om het diepteverschil te overbruggen.”

Minder mensen, sneller klaar

Behalve de tijdwinst die gerealiseerd wordt, bleek – tijdens Mosa’s bezoek aan woningcorporaties en aannemers – dat bewoners het erg waarderen als zij tijdens renovatiewerkzaamheden slechts een paar werklieden over de vloer krijgen. Rutten: “Door te werken met MosaPanel wordt het aantal bewegingen beperkt. Woningbouwcorporaties gaven aan dat zij dat een belangrijk voordeel vinden. Bovendien worden de panelen geïnstalleerd door vakmensen, maar dat hoeven niet per se tegelzetters te zijn. Dat geeft ruimte in de planning, want er is een nijpend tekort aan goede tegelzetters. Nu kan ook een goede timmerman of installateur de wanden en vloeren plaatsen.” Daarnaast kwam naar voren dat er behoefte is aan vloerpanelen met een doucheput. “Dit soort input maakte de bezoeken ook voor ons heel interessant. Wij dachten namelijk dat de oude doucheafvoer meestal bleef zitten, maar dat is vaak niet het geval. Daarom ontwikkelen we nu met Wedi een douchevloer waar de afvoer al in zit. Deze zal binnenkort aan het assortiment worden toegevoegd.”

Meer dan technisch vernuft

Het is niet alleen het product dat Mosa wil optimaliseren. Rutten: “Mosa Panel staat voor proces-innovatie. We willen gebruikers tegemoetkomen door minder overlast te veroorzaken en vakmensen een kwaliteitsproduct aanreiken waarmee ze snel en efficiënt kunnen werken. Daar hebben we in de afgelopen maanden nog een extra dimensie aan toegevoegd: een efficiënte logistiek. Vaak hebben we het over bouwkundige oplossingen, terwijl we eigenlijk willen ontzorgen. Dat is meer dan technisch vernuft. Ook de logistiek moet afgestemd zijn op de gebruiker. Onlangs vonden we een partner die alle logistieke aspecten beheerst. Doordat Mosa Panel opgehaald kan worden of wordt geleverd op de bouwplaats, kunnen we bouwers nog meer tegemoet komen.”

Schoon werken in Vreewijk

In februari zijn 120 woningen in het Rotterdamse Vreewijk opgeknapt. De keukens, toiletten en badkamers zijn voorzien van Mosa Panel. Tegelzettersbedrijf Zeebregts uit Tilburg voerde de renovatie uit. “Ik geloof dat deze panelen een geweldige oplossing zijn voor de renovatiemarkt, maar ook voor ons bedrijf”, vertelt Sander Zeebregts. “Mosa Panel wordt namelijk niet nat aangebracht en er hoeven zelfs geen leidingen te worden gefreesd. De tegels en het leidingwerk worden weggewerkt achter de zelfdragende panelen, waardoor we stof- en geluidsoverlast voorkomen. Dat biedt ons de mogelijkheid om schoon te werken. En dat is prettig voor de bewoners. Daarnaast ervaren zij dat – als de loodgieter maandag begint – zij voor het weekeinde weer onder hun eigen douche kunnen staan.”

Geen wand haaks

Uitdagend was de renovatie met prefab elementen echter wel, want de 120 woningen in tuindorp Vreewijk zijn circa een halve eeuw geleden gebouwd. “Geen wand staat haaks, maar een goede timmerman kan dat met de Wedi-opvulmogelijkheden oplossen.” Opvallend is dat Zeebregts het heeft over timmerlieden, terwijl zijn bedrijf ook 70 zeer vakbekwame tegelzetters in dienst heeft. “We merken dat vakmanschap schaars wordt en de vraag naar goede tegelzetters groot is. Dat hiaat kunnen we niet snel opvullen, want iemand opleiden tot een volwaardig tegelzetter kost meer dan vijf jaar. Deze panelen zijn daarom ook voor ons bedrijf zeer interessant; onze tegelzetters kunnen ze aanbrengen, maar ook een handige timmerman. We hebben er zelfs een speciale tak voor opgericht: Zeebregts Afbouw projecten (Prefab afbouw)”.

Reageer op dit artikel