Het Cenakel, de poort naar de stad

Het Cenakel, de poort naar de stad

Jacq. de Brouwer is 64 jaar en al 35jaar aan het bureau verbonden. Deels als bouwkundige en deels als architect. Op de vraag wat hij het mooist vindt aan zijn vak vertelt hij: "Dat je mensen gelukkig kunt maken. Een fijn huis of pand voegt kwaliteit toe aan het leven." Daarnaast vindt hij het bijzonder

Jacq. de Brouwer is 64 jaar en al 35jaar aan het bureau verbonden. Deels als bouwkundige en deels als architect. Op de vraag wat hij het mooist vindt aan zijn vak vertelt hij: “Dat je mensen gelukkig kunt maken. Een fijn huis of pand voegt kwaliteit toe aan het leven.” Daarnaast vindt hij het bijzonder om de kans te krijgen iets aan een stad of landschap toe te voegen. Hij vertelt daarbij dat er wel veel veranderd is in al die jaren. “De kwaliteit van materialen is enorm verbeterd. Als we kijken naar duurzaamheid, energieverbruik en bouwtechniek is de bouw veel complexer geworden. Allemaal in de goede zin van het woord. Er is een technische verdiepingsslag gemaakt.”

Het Cenakel
Het Cenakel is één van de ontwerpen die door Jacq. zijn gemaakt. De torens staan naast een monumentaal klooster, waaraan het haar naam ook te danken heeft. Het stadsbestuur had de financiële middelen niet om het klooster in zijn geheel te renoveren. Men gaf een woningbouwvereniging de kans om op een gedeelte van het terrein te bouwen. Met eventuele opbrengsten kon het klooster als monument gerestaureerd worden. In het ontwerp is dan ook veel rekening gehouden met het monument. De Brouwer: “Ik heb ervoor gekozen om het gehele woonprogramma te stapelen. Op deze manier kon zoveel mogelijk tuin behouden blijven. Passend bij de rankheid van het klooster werden er twee woningen per laag per toren gerealiseerd. Dikke, zware torens pasten niet in het geheel. Aangezien je op deze plaats de stad binnenkomt, ontstond het idee van een poort. De route naar de stad heeft bochten, waardoor het op sommige punten lijkt alsof je daadwerkelijk tussen de torens doorrijdt.”

De gevel is puur van kleur
Het meest bijzondere aan het gebouw vindt De Brouwer dat je er zo ontzettend fijn kunt wonen. “Je kijkt door hele grote ramen over het buitengebied van Tilburg heen.” Daarnaast vertelt hij dat het voegwerk van het gebouw bijzonder is. “De gevel is puur van kleur, omdat de mortel in de voegen een stapje terug doet. Ik weet zeker dat de kwaliteit van de Beamix Doorstrijkmortel enorm heeft bijgedragen aan de schoonheid van de torens vandaag de dag. De torens zijn nooit wit uitgeslagen en alles ziet er na 20 jaar nog als nieuw uit.” En er zijn meer mensen die het met hem eens zijn. Het gebouw is door de lezers van het Brabants Dagblad uitgeroepen tot het meest geliefde hoogbouwproject van de stad.

Een trouwe partner
Het Cenakel werd in 1996 gebouwd en was het eerste project waarbij Bedaux de Brouwer Architecten koos voor Weber Beamix. Nu, 20 jaar later, maken de architecten in bijna al hun ontwerpen nog steeds gebruik van Beamix doorstrijkmortel. “We zijn erg tevreden over de kwaliteit van de producten en de technische knowhow. Als de aannemer twijfelt of technische informatie nodig heeft, staat er altijd een team klaar om mee te denken en vragen te beantwoorden.

Het team van Weber Beamix komt zelfs op het werk ondersteuning bieden. Enorm servicegericht.”

Door: Judith van Helfteren