partner nieuws

Topmodern klimatiseringsconcept

bouwbreed 77

Budget Designhostels zijn in. Ze bieden voordelige overnachtingsmogelijkheden met hoog comfort en inspirerend design. U vindt ze voornamelijk in bekende Europese grote steden en metropolen. Maar slechts weinigen lukt het om zo’n interessant concept te verenigen met een keurmerk voor duurzaam bouwen. Het Generator Hostel in Amsterdam heeft het duurzaam gebouw volgens BREEAM laten certificeren. […]

Topmodern klimatiseringsconcept

Budget Designhostels zijn in. Ze bieden voordelige overnachtingsmogelijkheden met hoog comfort en inspirerend design. U vindt ze voornamelijk in bekende Europese grote steden en metropolen. Maar slechts weinigen lukt het om zo’n interessant concept te verenigen met een keurmerk voor duurzaam bouwen. Het Generator Hostel in Amsterdam heeft het duurzaam gebouw volgens BREEAM laten certificeren. Een belangrijke bijdrage voor de zeer goede certificering was het Hybrid klimaatsysteem met 2-leidingen.

Het Generator Hostel behoort tot een Design Hostel-keten die zich met meerdere hostels laat vertegenwoordigen in de grootste Europese metropolen zoals Londen, Dublin, Kopenhagen, Berlijn, Hamburg en sinds kort ook in Amsterdam. Het hostel ligt in het opkomende oostelijke deel van de stad direct aan het Oosterpark en was vroeger eigendom van de Universiteit van Amsterdam. In het kader van de bouw van een Design Hostel voor jong en jong gebleven gasten uit de hele wereld, werd het gebouw uit 1916 uitgebreid met twee glazen verdiepingen. Het gebouw telt nu 168 kamers met eigen badkamer en een dubbelbed of vier bedden en biedt plaats aan 564 gasten. Daarnaast beschikt het hostel over een luxueus appartement voor zes personen met zicht op het park.

Om een link met het oorspronkelijk gebruik van het faculteitsgebouw voor medische wetenschappen te behouden, is de vormgeving van talrijke karakteristieke ruimtes zoals het auditorium of de bibliotheek veranderd, maar werd de oorspronkelijke essentie behouden.  De flexibele en ruime gemeenschappelijke ruimtes hebben een creatief design. Andere blikvangers op het gebied van vormgeving zijn de glazen liften, het stijlvolle café en het grote terras met uitzicht op het park. In de oorspronkelijke ketelruimte bevindt zich een stijlvolle nachtbar.

KEURMERK VOOR ENERGIEZUINIGE EN MILIEUVRIENDELIJKE GEBOUWEN
Het nieuwe hostel heeft van Building Research Establishment Environmental Assessment Method (afgekort: BREEAM) het keurmerk in de categorie zeer goed ontvangen. BREEAM is het oudste en bekendste certificeringssysteem voor duurzaam bouwen. Het werd in 1990 ontwikkeld in Groot-Brittannië en aan de hand van een eenvoudig puntensysteem met acht beoordelingscategorieën wordt een keurmerk met vier classificaties uitgereikt.  De beoordelingscategorieën omvatten beheer, energie, water, landgebruik en ecologie, gezondheid en welzijn, vervoer en materiaal. De beoordeling heeft betrekking op verschillende fasen zoals planning, uitvoering, gebruik en totale levenscyclus.

Een essentieel criterium om het keurmerk te krijgen is de gebouwtechnische installatietechniek. Dit is van invloed op de categorieën energie, ecologie en welzijn. Hoe efficiënter, zuiniger en comfortabeler bijvoorbeeld een klimaatsysteem, hoe meer punten er worden behaald. Voor alle categorieën wordt een bepaald aantal punten gegeven. Het totaal aantal behaalde punten resulteert in de beoordeling zeer goed, goed of gemiddeld.

GEEN KOELMIDDELEN IN GASTENKAMERS EN VLOEREN
Aangezien de technische uitvoering een belangrijk beoordelingsaspect van de BREEAM-certificering is, heeft de eigenaar voor een klimaattechnologie gekozen die aan de strengste milieuvoorschriften voldoet en de hoogste maatstaf in behaaglijkheid, comfort en veiligheid biedt. De uiteindelijke keuze viel op een Hybrid VRF-systeem dat de voordelen van een direct verdampend en watergeregeld systeem combineert. Hierbij stroomt er alleen koelmiddel tussen de buitenunit en de zogenaamde Hybrid BC-controllers (koelmiddelverdelers) die per etage in een speciale ruimte aan het einde van de gang zijn ondergebracht. Daar wordt de energie via speciaal uitgeruste en geoptimaliseerde platenwisselaars van het koelmiddel overgedragen aan het water.

Deze technologie is gebaseerd op het City Multi VRF R2-warmtepompsysteem voor gelijktijdig koelen en verwarmen met warmterecuperatie. Het Hybrid VRF-System bestaat uit een R2-buitenunit van de City Multi-serie en de nieuwe Hybrid BC-controller die de combinatie van koelmiddel en water als warmtedragers mogelijk maken. De tot het systeem behorende binnenunits zijn uitgerust met een waterregister. Dankzij de scheiding van het koelmiddelcircuit van het watercircuit voldoet dit systeem vandaag al aan de stapsgewijze beperking tot 2030 van beschikbare hoeveelheden gefluoreerde koolwaterstoffen (HFKW).

“Het grote voordeel van de scheiding van het koelmiddelcircuit en het watercircuit is dat bij verdere verscherping van EU-richtlijnen en een optionele vervanging van het koelmiddel alle overige componenten zoals binnenunits, buisleidingen en regeltechniek gewoon verder kunnen worden gebruikt. Ook de buitenunits en de Hybrid BC-controllers hoeven bij een eventuele wetsvernieuwing niet te worden vervangen. Bij de vervanging van het tot dan gebruikte koelmiddel voor een ander middel kunnen hoogstens afzonderlijke bouwdelen zoals de compressor aan het nieuwe middel worden aangepast”, aldus Michael Lechte, Hoofd Productmarketing Mitsubishi Electric, Living Environment Systems.

ENERGIEBESPARINGEN TOT 40 %
Hoe ziet de opbouw van een dergelijk modern klimaatsysteem eruit? Vrij eenvoudig: Voor de gebruiker bestaat geen enkel waarneembaar verschil ten opzichte van gangbare VRF-klimaatsystemen. De planning en uitvoering van het nieuwe Hybrid VRF-systeem is uitgesproken eenvoudig aangezien de fabrikant alle hydraulische componenten op elkaar heeft afgestemd. Alle gastenkamers hebben een eigen kanaalunit waarmee ze de temperatuur naar wens kunnen instellen. Elke afzonderlijke binnenunit kan daarbij onafhankelijk in de verwarmings- en koelmodus worden gebruikt. De warmte die aan te koelen kamers wordt onttrokken, wordt niet naar de buitenlucht afgevoerd, maar via de Hybrid BC-controller gebruikt voor de verwarming van kamers met warmtebehoefte.

Om het totale rendement te optimaliseren, wordt de installatie via de gebouwsysteemtechniek aangestuurd. Hiervoor is het Hybrid VRF-R2-systeem gekoppeld aan de gebouwsysteemtechniek via de Modbus-interface. Zo heeft bijvoorbeeld het Facility Management de installatie zo geprogrammeerd dat er om tien uur ’s ochtends een automatisch uitschakeling wordt uitgevoerd om extra energie te besparen. Het warmte-/koelvermogen wordt dan uitsluitend via de warmterecuperatiefunctie van de Hybrid BC-controller ter beschikking gesteld. Ten opzichte van gangbare verwarmings- of koelsystemen maakt de warmterecuperatie energiebesparingen tot 40 % mogelijk. Door deze energieverplaatsing kunnen gasten de gewenste kamertemperatuur via de binnenunit resp. afstandsbediening instellen.

Op het dak bevinden zich in totaal 14 compacte buitenunits van de Hybrid VRF-R2-serie. Twee overige buitenunits, ook op het dak, voorzien het warmteregister van het centrale ventilatiesysteem. Daarmee kan overdag het basisverbruik aan warmte- of koelvermogen via de kamerluchttechnische installatie worden gedekt. Ook daarvoor wordt een systeem van Mitsubishi Electric gebruikt. Aangezien de energie alleen tussen de buitenunit en warmteregister van het centrale verwarmingssysteem getransporteerd, wordt een klassiek klimaatsysteem van de Y-serie gebruikt. Met dit systeem kan men naar wens verwarmen of koelen. De aansluiting op het centrale ventilatiesysteem loopt via een interface van het type PAC-AH125-500M-J.

Redenen voor deze systeemopbouw waren niet alleen de bouwstatica en beperkte ruimte op het dak.   Het gebruik van VRF-buitenunits als voorziening voor het centrale ventilatiesysteem is ook een efficiënt alternatief, bijvoorbeeld voor het gebruik van een klassieke koelinstallatie. Dit ligt o.a. daaraan dat de jaarlijkse werking met duidelijke lastwisselingen een gedifferentieerde regeling van prestaties vereist. De opdracht laat zich goed en uiterst energie-efficiënt met invertertechnologie implementeren. De apparaten van de City Multi-serie zijn standaard uitgerust met invertergeregelde compressoren waarvan de prestaties naar wens kunnen worden aangepast.

Naast een overtuigend concept voor de klimatisering van hotelkamers hebben nog vele andere maatregelen bij de ontwikkeling van het hotelproject bijgedragen om aan BREEAM-certificeringscriteria te voldoen. Zo werden bijvoorbeeld de houten planken van het verwijderde dak (het gebouw werd immers uitgebreid met twee glazen verdiepingen) voor de inrichting van de clubkamer in de kelder gebruikt. Zo werden bestaande materialen opnieuw gebruikt en werd er minder puin afgevoerd.  Als onderdeel van bovengenoemde maatregelen werden bijvoorbeeld alleen vloerbekledingen en tapijten gebruikt waarvan de herkomst aan de vereisten van ecologische en sociale duurzaamheid voldeed.

CONCLUSIE
Het Generator Hostel in Amsterdam is een Design Hostel dat de verantwoordelijkheid ten opzichte van natuur en milieu op zich neemt. Het hotel bevindt zich in een gebouw dat vroeger eigendom van de Universiteit van Amsterdam was. In het kader van de bouw van het hostel werd het gebouw uitgebreid met twee glazen verdiepingen en werd het interieur met talrijke creatieve designelementen gedecoreerd. Voor de technische inrichting van het gebouw heeft de eigenaar gekozen voor moderne klimaattechnologie die de gasten de hoogste maatstaf in behaaglijkheid, comfort en veiligheid biedt.

Het Generator Hostel werd genomineerd voor het BREEAM-gebouwcertificatiesysteem voor duurzaam bouwen. Het moderne klimatiseringsconcept is een belangrijke beoordelingsfactor. Hybrid VRF-klimaattechnologie is een systeem voor gelijktijdig koelen en verwarmen met warmterecuperatie en biedt een besparingspotentieel tot 40 % in vergelijking met gangbare technologieën. Het systeem kan op elk moment worden omgeschakeld naar een andere koelmiddelen daarmee voldoet het systeem aan de strenge EU-norm voor beperking van gefluoreerde koolwaterstoffen.

Reageer op dit artikel