partner nieuws

Green Deal Het Nieuwe Draaien getekend

bouwbreed 8

Deze Green Deal is tot stand gekomen op initiatief van brancheorganisatie BMWT, Natuur & Milieu en twee ministeries (Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken). Het Nieuwe Draaien voor grondverzetmachines is te vergelijken met Het Nieuwe Rijden voor auto’s en vrachtwagens. Onder de betrokken partijen zijn bouwbedrijven, brancheorganisaties, onderwijsinstellingen, lokale overheden en de beide ministeries. Positieve […]

Green Deal Het Nieuwe Draaien getekend

Deze Green Deal is tot stand gekomen op initiatief van brancheorganisatie BMWT, Natuur & Milieu en twee ministeries (Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken). Het Nieuwe Draaien voor grondverzetmachines is te vergelijken met Het Nieuwe Rijden voor auto’s en vrachtwagens. Onder de betrokken partijen zijn bouwbedrijven, brancheorganisaties, onderwijsinstellingen, lokale overheden en de beide ministeries.

Positieve effecten

Maarten van Biezen, ondertekenaar namens Natuur & Milieu: “Het Nieuwe Draaien kan gemiddeld 10 procent vermindering van CO2-uitstoot opleveren. En voor een gemiddeld (loonwerk)bedrijf kan het een jaarlijkse besparing van 15.000 euro op brandstofkosten opleveren bij een verbruik van 17.000 liter diesel per jaar.” “Megabesparingen die goed zijn voor iedereen,” zo concludeert hij.

Nu begint het pas echt

“Het zetten van de handtekening was de laatste stap van een langdurig onderhandelingstraject”, vertelt Jan Hommes, directeur van de BMWT. “Met de Green Deal verklaren alle deelnemende partijen dat ze zich in zullen zetten om de milieubelasting door het uitvoeren van werk in de GWW-sector te verminderen. Dat kan zijn door daadwerkelijk zuiniger te werken, zoals met het Nieuwe Draaien, maar ook door daar bij het verstrekken van de opdracht aandacht aan te besteden en milieuvriendelijk werken te belonen”.
Aanmelden voor deelname aan de Green Deal Het Nieuwe Draaien kan via Albert Lusseveld van de BMWT, tel. 06 83 96 97 99 of e-mail a.lusseveld@bmwt.nl.

Ook Rijkswaterstaat

Een belangrijke partij is Rijkswaterstaat, verstrekker van veel opdrachten in de sector. Wim Anemaat, directeur inkoop- en contractmanagement, wil er ook serieus werk van maken. “We gaan bekijken hoe we ons aanbestedingsproces zo kunnen veranderen dat we via de EMVI-inschrijvingscriteria bijvoorbeeld Het Nieuwe Draaien kunnen belonen. En we gaan de mogelijkheid onderzoeken om milieuvriendelijke investeringen te belonen.”
Meer info: www.hetnieuwedraaien.nl, www.natuurenmilieu.nl en www.bmwt.nl.

Reageer op dit artikel