partner nieuws

Eerste woningen met geopolymeerbeton

bouwbreed 0

Volgens innovatie- en productmanager Erik de Vries is de Ruwbouw Groep al zo’n zeven jaar bezig met de ontwikkeling van het vernieuwende beton. “Maar het laatste halfjaar hebben we het onderzoek in het lab flink geïntensiveerd, nadat de gepatenteerde geopolymeertechnologie van Sqape op de markt is gekomen.” Voor de prefabelementen van De Ruwbouwgroep wordt gebruikgemaakt […]

Eerste woningen met geopolymeerbeton

Volgens innovatie- en productmanager Erik de Vries is de Ruwbouw Groep al zo’n zeven jaar bezig met de ontwikkeling van het vernieuwende beton. “Maar het laatste halfjaar hebben we het onderzoek in het lab flink geïntensiveerd, nadat de gepatenteerde geopolymeertechnologie van Sqape op de markt is gekomen.” Voor de prefabelementen van De Ruwbouwgroep wordt gebruikgemaakt van die technologie. Het ruwbouwbedrijf sloot onlangs een overeenkomst met ontwikkelaar Plegt-Vos om twee woningen in het project De Oostergast in het Groningse Zuidhorn te bouwen met de prefab betonwanden.

Pilot
De eerste elementen zijn vorige week gemaakt. Volgens De Vries gaat het voor het bedrijf weliswaar om een klein aantal als je het vergelijkt met de traditionele prefabproductie, “maar voor een pilot is dit echt wel wat”. Voor De Ruwbouw Groep wordt het de komende maanden belangrijk om te kunnen aantonen dat de eigenschappen van het geproduceerde geopolymeerbeton gelijkwaardig of beter zijn dan het beton dat wordt gemaakt met portlandcementklinker. “We weten dat het zo is, maar we moeten het nog wel aantonen.”

Lange termijn kansen
De Vries verwacht dat de RuwbouwGroep na een geslaagde pilot de ontwikkeling verder kan versnellen. “Er valt nog heel weinig te zeggen over de marktkansen voor dit beton op de korte termijn. Het is natuurlijk wel wat duurder, maar die prijs kan bij grote productieaantallen het traditionele beton wel benaderen.” Op de lange termijn ziet hij wel kansen. “Wij verwachten dat het geopolymeerbeton over een paar jaar een flink aandeel van de markt zal hebben. De CO2-reductie is flink, zo hebben we berekend. De milieukosten worden gehalveerd. Voor de fabricage van dit beton zijn, behalve zand en grind, geen belastende delfstoffen nodig.”

Reageer op dit artikel